Melin Dobran

Aşağı Dikmen bölgesindeki Evviva Lavinium Sitesi’ndeki daireleri satın alan vatandaşlar henüz dairelerinin tapusunu alamadı. Site sakinleri, başlattığı siteyi rahatsızlığı yüzünden devam ettiremeyen merhum Oğuz Özyalçın’ın, sattığı daireler dışındaki daireleri Temel Bulut’un devraldığını, bunun üzerine Bulut’un, yapılmayan daireleri proje üzerinden sattığını iddia etti. Gazetemize konuşan site sakinlerinden Engin Yücelen, “Temel Bulut Kıbrıs yasalarını iyi bilmediği için satış yaparken, vatandaşlara kat irtifakı koçanı vereceğini vaat etti” dedi. Bu vaadin karşılığı olarak ev alanların bir miktar peşinat verdiğini belirten Yücelen, “Ev sahibi olmak isteyenlerin Temel Bey ile yaptığı anlaşma, ‘tapuyu getir, kalan parayı bankadan borçlanıp ödeyelim’ şeklinde olmuştu. Fakat koçanları bulup veremedi” şeklinde konuştu.

“İnşaatlar yavaş yavaş durdu”

Yücelen, 2013 yılının sonuna doğru, Bulut’un ortağı ile sorunlar yaşadığını, bu sorunlara ekonomik krizin de eklenmesiyle inşaatların bu yıl yavaş yavaş durduğunu, yaklaşık 3 ay önce inşaatların tamamen durduğunu kaydetti. Engin Yücelen süreci şöyle anlattı:

 “Temel Bey ile yaptığımız tüm görüşmelerde, bölgeye en kısa zamanda kaynak aktarıp, evleri bitirip teslim edeceğini söyledi. Fakat bir sonuç alamadık. Sitede kalanların en büyük sıkıntısı yol ve tapudur. Yaptığımız görüşmelerde Olbia Sitesi önünden, tüm bölgeye hizmet verebilecek bir üst geçit projesi hazırlanmıştı. Fakat Karayolları Dairesi, elinde yeterli kaynağın olmadığını ve bu yolun ancak 2018 yılında yapılacağını söyledi. Dikmen köyünden siteye giden yol, ancak bir arabayı sığıyordu. Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, tüm imkânlarını zorlayarak, yolu site girişine kadar genişletti. Temel Bey’in yaptığı yol çok kötü durumdadır. Hemen iyileştirilmesi gerekiyor.”

“Evimizi vermedi bari paramızı geri versin”

Site sakinlerinden Soner Özer, mağdur olduklarını ve Temel Bulut’un verdiği sözü tutmadığını iddia etti. Özer konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Evimizi vermedi, bari paramızı geri versin. Dünya kadar para borçlandık. Sözleşme gereğini yerine getirmedi. Dava açsak kazanamayız. Siteye doğru düzgün giriş çıkış yolu yapmadılar. Biri hasta olsa, ya da herhangi bir acil durum olsa, Dikmen’den dolaşmak zorunda kalacağız. Anayola çıkamıyoruz. Bu sorunlardan dolayı birçok kişi siteden ayrıldı.”

“Tapuyu alamıyoruz”

Site sakinleri hükümet yetkililerinden, inşaatına başlanmamış, ya da yeni başlanmış bir bina için tapu dairesinden alınan bir belge olan kat irtifakı yasasının değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Borcu olmayan kişiler, bir an önce koçanlarını almak istiyor.

Yücelen şöyle konuştu:

“Zamanında su deposuna takılan motor küçük olduğu için yetersiz kaldı. Arıtma tesisimiz yaklaşık 2 aydır çalışmıyor. Temel Bey ile Haziran ayında yaptığımız görüşmede, ‘eğer site yönetimini kurarsanız ve arıtma ile su deposunun elektriğini üzerinize alırsanız, bizim adımıza olan borcu kapatıp size devredeceğiz’ demişti. Biz site sakinleri olarak maalesef Haziran ayında yaptığımız toplantıda, yönetimi oluşturamadık.18 Ekim’de, site yönetimini kurmak için Dikmen Kültür Merkezi’nde toplanacağız.”

“Her şey yarım kaldı”

Birçok apartmanın merdiven ışıklarının yanmadığını söyleyen vatandaşlar, otomatik kapı sisteminin de çalışmadığını ifade etti. Site sakinleri dairelerin yanında, çevre düzenlemesinin ve yolun yapılmadığını belirtti. Çok kişinin mağdur olduğunu anımsatan site sakinleri, bazı ailelerin daireyi kiraya verdiğini, bazı ailelerin ise başka ev tutup kirada kaldığını söyledi.

“Her türlü mağduruz”

Sitenin girişindeki çakıl yol yüzünden araçlarının hasar gördüğünü de dile getiren vatandaşlar, sürekli olarak çivilerin araç lastiğini patlattığını ileri sürdü. Acil bir durum olması durumunda, Lefkoşa’ya 20-25 dakikadan önce gidemediklerini belirten vatandaşlar, her türlü mağdur olduklarını söyledi. Anayoldan siteye dönen giriş-çıkış yolunda, dolmuşların sol şeritte yolcu aldığını savunan vatandaşlar, yol kenarında bariyer olmasından dolayı kenarda duramadığını, tehlike arz eden yolcu indirip bindirme işine de bir çözüm bulunmasını