DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, 2014-2015 Hanehalkı Bütçe Anketi kapsamında her ay 270 olmak üzere toplam 3 bin 240 farklı hanehalkına anket uygulanacağını kaydetti.

Ekonomik ve sosyal değişimleri yakından izlemek, ileriye dönük etkin sosyo-ekonomik politikalar belirleyerek sosyal ve ekonomik sorunların çözümlenmesine yönelik önlemler almanın yaşamın her alanında sağlıklı istatistiki bilgilerin derlenmesini gerektirdiğini belirten Muhtaroğlu, bu bağlamda DPÖ’nün çeşitli konularda sayım ve anket çalışmaları yaptığını vurguladı.

Muhtaroğlu, Hanehalkı Bütçe Anketi’nin 1 Ekim 2014 – 30 Eylül 2015 tarihleri arasında 12 ay boyunca uygulanacağını belirtti.

Muhtaroğlu, anketle ülkedeki hanehalklarının tüketim kalıplarında ve harcama alışkanlıklarında zaman içinde meydana gelen değişikliklerin belirlenmesi, böylece Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) hesaplamalarına baz teşkil eden tüketim yapısının güncelleştirilerek fiyat endekslerine yansıtılması ve hanehalklarının gelir düzeyleri ile sosyo-ekonomik karakteristiklerinin saptanmasının hedeflendiğini ifade etti.

Bu amaçla 4 Aralık 2011 Nüfus Sayımı adres çerçevesi baz alınarak ülke genelinin bloklara ayrıldığını belirten Muhtaroğlu, örnek çekiminin birinci ayağını oluşturan örnek blokların belirlenmesinin ardından Aralık 2014 tarihinde örneğe çıkan bloklar alanda taranarak adres güncellemesi yapıldığını kaydetti.

Anketin, DPÖ’nün görevlendirdiği anketörler tarafından gerçekleştirileceğini belirten Muhtaroğlu, anketörlerin örneğe çıkan hanehalklarını birlikte yapacakları bir program dahilinde bir ay boyunca ihtiyaç duyulacak zaman aralıklarıyla ziyaret ederek çalışmalarını tamamlayacaklarını ifade etti.

DPÖ-İstatistik ve Araştırma Dairesi çalışanları olan kontrol memurlarının, anketörleri ve anketin alan uygulamasını çeşitli zamanlarda  anket yerine gerçekleştirecekleri ziyaretlerle denetleyeceklerini belirten Muhtaroğlu, anketle ilgili olarak (özellikle anket uygulanan hanehalkları tarafından) alandaki görevlilere yardımcı olunmasını, anket çalışmasına olumlu katkı yapılmasını ve şikayet veya önerilerin 2287653 numaralı telefona veya [email protected] e-mail adresine bildirilmesini istedi.