Bertuğ Topal

Murat Ağa, Atlılar Sandallar Şehitliği’nde Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kimlik tespitinin yapılması için çalışmalar sürüyor. Öte yandan Kayıp şahıslar Komitesi’nin çalışmaları sürerken yeni şehitliğin yapımı da devam ediyor.

Geçmiş dönemde şehit ailelerinin tepkisine neden olan şehitlerin oradan alınması ve şehitliğin yeniden yapılması konusu, tatlıya başlandı. İnşası devam eden şehitlikle ilgili Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği ile Murat Ağa, Atlılar Sandallar Şehitleri yakınları memnuniyetlerini belirtti.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan ve Murat Ağa, Atlılar Sandallar Şehitleri Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır, Havadis’i ziyaret ederek yapılan yeni şehitlikle ile ilgili memnuniyet ve teşekkürlerini iletti.

Ersan: Memnuniyetle karşılıyoruz

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, Murat Ağa Sandallar Şehitliği’nde 89 tane kayıp şehidin kimlik tespiti için Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bir dizi çalışmalar yaptığını ifade etti. Ersan, BM huzurunda yapılan bu çalışma ile kayıp olarak listeye alınan şehitlerin kimliklerinin tam olarak belirleneceğini belirtti.

Ersan, çalışmaların ilk başladığı dönemde bu konuyu yanlış anlayanlar olduğunu ve tepkiye yol açtığını kaydetti.

Şehit ailelerine ve köy halkına konunun detaylı anlatılması sonrasında yetki aldıklarını kaydeden Ersan, o dönemde Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği ve Murat Ağa Atlılar Sandallar Şehitleri’ni Yaşatma Derneği çok büyük bir baskı gördüklerini belirtti.

14 Ağustos’ta töreni orada yapamadıklarını ifade eden Ersan, bir kereye mahsus Katliam Çukuru’nda bu töreni yaptıklarını belirtti.

“Ziyaret düzenledik”

Ersan geçtiğimiz gün yeni şehitliğin yapıldığı yeri ziyaret ettiklerini kaydeden Ersan, gerçekten dört dörtlük bir şehitlik yapıldığını gözlemlediklerini söyledi. Ersan, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin 89 şehidi alıp kimlik tespiti için götürmesinin ardından bunun ardından tadilat başladığını kaydetti.

dscf9948-1024x768.jpg

“Şehitlik dünyada ilk”

Ersan, yeni şehitlik inşasının çok güzel bir yapı olarak yapıldığını kaydederek şehitlikte şehitlerin aile aile ayrıldığını belirtti.

Ersan şöyle konuştu: “Bu çok güzel bir görünüş olacak. Burada bize en büyük yardımı TC Yardım Heyeti yaptı. İçişleri Bakanı Kutlu Evren’in de yardımları oldu. Bu işin hızlı olması için büyük uğraş sarf etti. Bu arada Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir’in de katkıları oldu. Mimar Fevzi Özersay bu projeyi çizdi. Köy halkımızın ve bizim beğenmemiz sonucunda bu projeye başladık.”

“14 Ağustos 2017’de tamamlanmasını bekliyoruz”

Ersan, dernek olarak kendilerinin beklentisinin 2017’nin 14 Ağustos’unda kısmen dahi olsa laboratuar işi biten şehitlerimizin defnedilmesi olduğunu kaydetti. Şu an herkesin mevcut durumdan memnun olduğunu kaydeden Ersan şehit aileleri ve kendilerinin de huzura kavuştuklarını belirtti.

Aşır: Biz memnunuz

Atlılar Sandallar Şehitleri Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır, belirli tartışmaların ardından şehit aileleri olarak buranın açılmasına müsaade verdiklerini belirtti. Aşır, dernek olarak yeni bir proje hazırlattıklarını ve yarışma düzenlediklerini söyledi. Mimar Fevzi Özersay’ın yaptığı projeyi birinci olarak seçtiklerini ifade eden Aşır, TC Büyükelçiliği’nin projeyi finanse ettiğini belirtti.