İŞTE O AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Kıbrıs Türkü kandırılıyor!

Bir süredir Ercan Devlet Havaalanı üzerinde oynanan oyunu ısrarla, havaalanının gerçek sahibi olan Kıbrıs Türkü'ne anlatıyoruz.

Tuhaftır ki, halk yaşananları anlarken, yönetenler konuya duyarsız kalıyor.

Söylediğimiz net. Ercan Devlet Havaalanı'nda "havaalanı yapma ve işletme " ehliyeti şirketimiz Terminal Yapı'ya aittir

Nasıl ki bir doktor, doktorluğunu ve eğitimini sıradan bir vatandaşa devredemez, o işin uzmanı o doktordur, Terminal Yapı'nın sahip olduğu havaalanı yapma ehliyeti de başkası tarafından kullanılamaz. Hiçbir hukuk devleti de oldu bitileri kabul etmez, bu kadar ciddi bir alanda oyun oynanmasına izin vermez.

'T&T'nin üstlendiği sorumluluğun en önemli parçası şirketimizdir. Havaalanı yapma yetkisi bizimdir. Bunu da hem Türkiye'de hem de dünyanın farklı ülkelerinde havaalanı inşa ederek yetki kazandık.

Ama biz ısrarla “T&T içerisinden dışlandık. Taş Yapı ihale şartnamesinin sadece firmamıza vermiş olduğu sorumlukları yerine getirmemizi engellemektedir. Terminal yapı ortaklığın yapımcı ve işletmeci firmasıdır. Ancak Terminal Yapı yok, sadece Taş Yapı var. Onun da havaalanı yapma ve işletme yetkisi yok" dememize rağmen, sözümüze ülkeyi yönetenler itibar etmiyor.

Biz de son çare olarak yargıya başvurduk.

Talebimiz net: Gecikmeden havaalanı yönetimini elinde tutan, ama bizim ehil şirket olarak dışlandığımız T&T şirketine KKTC devleti hukuk süreci tamlayıncaya kadara kayyum atamalı.

Neden mi?

Aslında son derece net ve açık

Şu sorulara doğru yanıt verilirse, haklılığımız da ortaya çıkacaktır:

1- Havaalanının İnşaatına başlanmadan işletme ve gelirleri teslim edilir mi? Cevap: HAYIR ancak ERCAN da tersi oldu

2- İhale Şartnamesine göre havaalanı yapma ehliyetine sahip şirket göz göre göre ortaklıktan dışlanabilir mi? Hiç bir havaalanı yapım ve işletim tecrübesi olmayan bir şirketin uluslararası geçerliliği olan bir havaalanı inşa etmesi mümkün mü? CEVAP: HAYIR ancak ERCAN da tersi oldu

3- KKTC hükümeti neden "İnşaat yoksa işletme de yok" demiyor?

4- Ercan, ihale şartnamesindeki tarife uygun bir şirket (T&T) tarafından mı yönetiliyor?

5- İhaleye girerken deneyimli şirket aranıyordu da, esas iş olan ve yüksek düzey bilgi gerektiren inşaat ve işletme deneyim neden önemsizleştirilip kamu kandırılıyor?

Soruların cevabı son derece önemli

Maalesef ciddi bir suiistimal ile karşı karşıyayız.

Çağrımız son derece açık ve nettir:

DERHAL, ULUSLARARASI STANDARTLARDA KABUL GÖRECEK BİR YATIRIM YAPILANA KADAR VE İHALE ŞARTNAMESINDE TARİF EDİLEN ŞİRKET YÖNETİMİ ve DENETLENE BİLİR ORTAM OLUŞANA KADAR T&T KAYYUM TARAFINDAN YÖNETİLMELİDİR...

Gelirler nerede?

T&T'nin önceliği havaalanı inşaatını yapmak olmalıydı.

Maalesef biz şirket ortağı olarak hesapları göremiyoruz, denetleyemiyoruz.

Ama biliyoruz ki, havaalanından ciddi bir gelir elde ediliyor. Peki bu gelir yatırıma dönüşmemişse nerede?

Mahkemeye başvuru yaptık. Adaletin er geç tecelli edeceğini biliyoruz.

Ancak, kaybedilen her gün, Kıbrıs Türk halkının geleceğinden çalınıyor.

Halkının çıkarını korumakla yükümlü olanların bu konuya daha fazla kayıtsız kalmasına gönlümüz razı değil.
Bu bildirimiz açık bir ihbardır. Talebimiz, daha fazla zaman kaybının önlenmesinin yanı sıra, halkın parasına da sahip çıkılmasıdır...

İnşaatın çoktan başlamış, hatta şimdiye kadar bitmiş olması gerekiyordu.

3 yıl geçti. Uyduruk işler dışında ki bunların çoğu da izinsiz yapıldı, havaalanı yapımı adına tek bir adım atılmadı. Bugün devam eder gibi görünen işlerin tamamı göz boyamaya yöneliktir.

Ortada havaalanı inşaatı yok

İnşaatı yapıyoruz diye açıklamalar var. Doğru değildir.

Tamamen bir oyalama taktiği içindeler...

YAPILAN SADECE ÇEVRE DÜZENLEMESİ, SU DRENAJ KANALI... O KADAR...

Havaalanı yapmaya kimin ehliyeti var orada?... Tabii ki Terminal Yapı’nın. Herkes bilsin ki, tamamen süreçten dışlanmış durumdayız. Tamamen halkı aldatmaya yönelik işlemlerle siyasetçilerin gözünü boyayabilirler ama bizi kandıramazlar. Neden? Çünkü havaalanı yapmak bizim işimiz. İhaledeki varlık nedenimiz bu.
İsyanımız bunadır.

Ulaştırma Bakanlığı bunu görmüyor mu?

Ercan'a yapılması gereken pisti ve terminal binası ile sil baştan yeni modern bir havaalanıdır. Şu anda yapılmakta olan ise yol ve su drenaj kanalıdır. Halbuki inşaatı yapma ve işletme yetkisi bizde olmasına rağmen, şu anda projenin hiçbir aşamasında yokuz...

Bunu görememek niye? Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Sadece para kazanıyorlar

Gerçek şu ki:

Terminal Yapı'nın havaalanı yapma ehliyetini iznimiz dışında yetkisizce kullanmak isteyen Taş Yapı, önce ortak kurduğumuz T&T isimli şirketi ihale şartnamesine aykırı bir şekilde ele geçirmiş, şimdi de yatırım değil, sadece para kazanma arzusuyla hareket etmektedir.

İsmimizi ve deneyimlerimizi kullanarak Ercan' da olağan dışı para kazanmaktadır.

Tekrar ediyoruz, doktor diploması olmayan biri doktorluk yapabilir mi? Devlet böyle birini fark ettiğinde ses çıkarmaz mı? Taş Yapı’nın da Ercan’daki durumu böyle! Konu bu kadar net ve ciddidir. Havaalanı yapma yetkisi ve bilgisi bizde, ama biz sürecin içinde yokuz.

Uyarıyoruz. Bilinçsiz kişilerin inşa edeceği bir havaalanı, güvenlik açısından da türlü sorunlar doğuracaktır. Kaldı ki, havaalanı yapılacağına inanmıyoruz.

İddia ediyoruz, Taş Yapı, T&T marifeti ile, Kıbrıs Türkü'nün parasını da alarak, yatırım yapmadan bu adadan ayrılacaktır.

Bizi rahatsız eden de budur. Hem şirketimizin markasına ve güvenilirliğine hem de halkın parasına sahip çıkıyoruz.
Bunu yok sayan ve gerçeği bile bile adım atmayan yetkilileri ise, alenen Kıbrıs Türkü'ne şikâyet ediyoruz.
Takdir kamuoyunundur...

Terminal Yapı Direktörlüğü

CENK ÇOŞKUN