Bingöl'ün Yayladere ilçesine bağlı Zeynelli ile Güneşli köyleri kırsalında iki gün önce başlayan ve halen süren orman yangınının, PKK tarafından, askeri pusuya düşürmek için çıkarıldığı bildirildi.

Konuya ilişkin Bingöl Valiliği'nce yazılı açıklama yapıldı. 11 Ağustos 2015 Salı günü saat 10.40 sıralarında PKK'lı bir grup tarafından Yayladere ilçesi Güneşli Jandarma Karakoluna taciz ateşi açıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Güvenlik güçleri bu taciz ateşine aynıyla karşılık vermiştir. Karşılıklı 20 dakika süren bu çatışma neticesinde PKK terör örgütü mensupları geri çekilmek zorunda kalmış, geri çekilirken de askeri peşinden sürükleyerek kumpas kurmak amacıyla ormanlık alanı ateşe vermiştir" denildi.

Bilekkaya, Güneşlik ve Başparmak mezrası Jandarma Karakol çevresi ile Zeynelli Köyü üçgeninde giderek büyüyen yangına ilk gün müdahale edildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yayladere Kaymakamlığı koordinasyonunda Yayladere Belediyesi'ne ait bir kepçe ve Yayladere Özlüce Barajına ait bir itfaiye aracı ile müdahale edilmiştir. Akşam saatlerinde yangın kontrol altına alınmış ancak güvenlik sıkıntısı nedeniyle hava karardıktan sonra yeterli soğutma çalışmaları yapılamadan araçlar bölgeden çekilmiştir."

"13 HEKTAR ALAN KÜL OLDU"

Dün rüzgarın etkisi ve önceki gün yapılan soğutma çalışmalarının yetersiz kalması nedeniyle orman yangınının tekrar alevlendiğine de vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yeniden müdahale etme ihtiyacı doğmuştur. Yayladere Kaymakamlığı tarafından İl Özel İdaresinden bir dozer, Yayladere Belediyesi'nden bir kepçe, Kiğı Orman İşletme Şefliğinden bir adet arazöz, Yayladere Özlüce Barajından bir adet itfaiye aracı, Karakoçan Belediye Başkanlığı'ndan bir adet itfaiye aracı, Kiğı Belediye Başkanlığı'ndan bir adet loder talep edilmiştir. Bingöl Valiliği tarafından gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra araçların Yayladere İlçesi nakilleri gerçekleştirilerek yangına 14.00 sularında tekrar müdahale edilmiş ve köylülerin de yardımıyla yoğun bir uğraş neticesinde akşam 20.00 sularında yangın kontrol altına alınmış, soğutma çalışmaları yapılarak bölge güvenlik sıkıntısı nedeniyle 21.00 da terk edilmiştir. Meydana gelen yangında takriben 12-13 hektar alan yanmış ve her hangi bir can kaybı yaşanmamıştır. Yangın gece boyunca köylüler ve Güneşli Jandarma Karakolu tarafından takip edilerek herhangi bir acil durumda Kaymakamlığa tekrar bildirilecektir."