Suna Erden

Polis teşkilatında önemli sorunlara yol açan ‘Nakil Tüzüğü’ değişiyor. Yeni tüzükte bir polisin yaşadığı yerin merkezinden en fazla 100 km uzağa atanması ve 2 yıl sonra da kendi bölgesine dönmesi öngörülüyor 

Polis teşkilatının en büyük sıkıntılarından biri olan Nakil Tüzüğü sorunu tarihe karışıyor. Pervin Gürler’den kısa bir süre önce Polis Genel Müdürlüğü Vekilliği görevini teslim alan Süleyman Manavoğlu’nun ilk işi teşkilatının en büyük sorunlarından biri olan Nakil Tüzüğü’nü ele almak oldu. 

Polis Örgütünü Yeniden Yapılandırma Projesi altında düzenlenen ve yapıcı birçok yenilik içeren “Polis Örgütü Atama, Yer Değiştirme ve Nakil Tüzüğü Taslağı” polis örgütünün onayına sunuldu. Görüşler alındıktan sonra tüzük ile ilgili son çalışmaların tamamlanıp Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor. Eğer istenilen sürede değişiklik olursa önümüzdeki Ağustos ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Her bir polisin görüşünün alınmasının öngörüldüğü taslak halindeki yeni tüzükte ise birçok yapıcı yenilikler bulunuyor. 

MEVCUT TÜZÜK YIPRATIYOR 

Mevcut Polis “Örgütü Atama, Yer Değiştirme ve Nakil Tüzüğü”ne göre bir polis ülkenin bir ucundan diğer ucuna atanabiliyor. İskele, Karpaz’da yaşayan bir polis Lefke veya Güzelyurt’a atanıyor, vardiya çalışanlar iki günde bir mesai çalışanlar ise haftanın beş günü yüzlerce kilometreyi tepmek zorunda kalıyor. Durum böyle olunca da ailesine zaman ayıramayan, iş hayatının çoğunu yolda geçiren, benzin parası yüzünden ekonomik olarak yıpranan polisler sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Öte yandan uzak bölgelere atanan polisler 8 yıl süre ile yeninden nakil olmayı bekliyor. 

İLK İŞİ TÜZÜĞÜ ELE ALMAK OLDU 

Pervin Gürler’den kısa bir süre önce Polis Genel Müdürlüğü Vekilliği görevini teslim alan Süleyman Manavoğlu, teşkilatının en büyük sorunlarından biri olan Nakil Tüzüğü’nü ele aldı. Tüzük yeniden düzenlenerek polis teşkilatının onayına sunuldu. Görüşler alındıktan sonra tüzük ile ilgili son çalışmaların tamamlanıp Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor. Eğer istenilen sürede değişiklik olursa önümüzdeki Ağustos ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Her bir polisin görüşünün alınmasının öngörüldüğü taslak halindeki yeni tüzükte ise birçok yapıcı yenilikler bulunuyor. 

DAHA VERİMLİ ÇALIŞMALARI İÇİN YAPICI DEĞİŞİMLER 

Polislerin daha verimli olması için ikamet ettikleri yerlerin esas alınmasının öngörüldüğü taslakta şunlar yer alıyor: Bir polis, ikamet ettiği yerin merkezinden 30 kilo metreden fazla bir mesafede hizmet veriyorsa 2 yıl görev yaptıktan sonra kendi bölgesine nakil olabilecek. İlk etapta tüm nakillerin yapılması mümkün olmadığı için peyder pey yapılacak. Yılın her Ağustos ayında yılda 1 kez yapılan nakiller gerekirse sistem oturana kadar yılda 2’ye çıkarılacak. 

EN FAZLA 100 KİLİMETERE UZAĞA NAKİL 

Nakil Tüzüğü Taslağı’nda görev yerleri ise 1.Hizmet Bölgesi ve 2.Hizmet Bölgesi olarak ikiye ayrılıyor.

1 Hizmet bölgesi; bir polisin yaşadığı yerin merkezinden 30 kilometreye kadar uzak olan yerleri,

2.Hizmet Bölgesi ise bir polisin yaşadığı yerin merkezinden 100 kilometreye kadar uzak olan yerleri kapsıyor. 

Taslakta bir polisin en fazla nakil olabileceği uzaklıkğın100 km olabileceği belirtiliyor. Yaşadığı yerden 30 km’den uzağa nakil olanlar yani 2.Hizmet Bölgesi’ne atananlar 2 yıl sonra kendi bölgesine geri dönebilecek. Eğer taslak Bakanlar Kurulu onayını alırsa bundan böyle Gazimağusa ve köylerinde yaşayan polisler Güzelyurt’a atanamayacak.

YA SİCİL YA KIDEM 

Nakillerde sicil notu ve kıdem baz alınacak. Mesela Gazimağusa’ya 60 polis atanması gerekiyorsa ancak 80 kişi başvuru yapmışsa sicil notuna göre ilk 60 seçilecek. Eğer sicil notları denk olursa bu kez kıdemine göre sıralama yapılacak. 

SAĞLIK SORUNLARI GÖZÖNÜNDE BULUNDURULACAK 

Öte yandan nakiller yapılırken sağlık raporları, polislerin bakmakla yükümlü olduğu hastalar veya kendi sağlık sorunları göz önünde bulundurulacak. Kârı-Koca polis olanlar da aynı kazada görev yapacak. Çiftlerin ayı ayrı kazalara atanması tarihe karışacak. 

İTFAİYECİLER 6 YILDA, UZMANLAR İHTİYACA GÖRE 

Taslakta Polis Teşkilatına bağlı olan İtfaiye görevlileri için ise 2.Hizmet Bölgesi’nde çalışanların 6 yıl sonra kendi bölgelerine dönmeleri öngörülüyor. Öte yandan uzman polisler, Narkotik, Adli ve Siyasi Şubeler de görev yapanlar için ise şube içerisinde ihtiyaca göre düzenleme yapılması öngörülüyor.