Türkiye Futbol Federasyonu’nun FIFA’ya yazdığı mektubun ardından patlak veren futbol eksenli tartışma gündemi, meşin yuvarlakla yapılan sportif bir faaliyet olarak futbolun çok ötesinde şeyler anlatıyor.

Meselenin özeti şu:

Oyuncunun kulübüyle sözleşmesi devam ediyorsa, o oyuncuyu almak isteyen kulüp oyuncudan önce oyuncunun kulübüyle anlaşmak zorunda. Oyuncunun kulübünün belirlediği ücret (bonservis bedeli) karşılığında transfer konusunda başka bir kulübe oyuncusuyla görüşme izini verir.
Oyuncunun bonservisinin elinde olması demek: oyuncunun kulübüyle sözleşmesinin bitmiş ya da bitmek üzere olduğu anlamına gelir. Bu genel kural da KKTC’de çalışmıyor. Kıbrıslıtürk futbolcular, KKTC liglerindeki takımlarından Türkiye’nin BAL (Bölgesel Amatör Lig) takımlarına transfer olmaya başladı. Bu transferlerde takımlara bonservis bedeli ödenmedi. Bir diğer anlamıyla KKTC futbol kulüpleri devre dışı bırakıldı, muhatap alınmadı.

Kıbrıslıtürk futbolcular Türkiye futbol liglerinde “yabancı” statüsünde değil Türk vatandaşı olarak transfer oldu. Peki bu nasıl olabildi?

29 Mayıs 2009 tarihinde kabul edilerek 12 Haziran 2009′da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile KKTC vatandaşları kolaylıkla ve diğer ülke vatandaşlarından farklı imtiyazlarla TC vatandaşı olabiliyor. Kanunun ilgili maddesi şöyle:


MADDE 42 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları, Türk vatandaşı olmak istediklerini yazılı olarak beyan ettikleri takdirde Türk vatandaşlığını kazanırlar.

Kıbrıslı Türklere verilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma hakkından yararlanarak Türkiye’de TC vatandaşı olarak yeni lisanslar çıkararak futbola başlıyor. Bu sayede lisans ve bonservis ücreti sıfırlanıyor, transfer değil virgin birth (bakir doğum) esasıyla ile futbola yeni başlanmış gibi hayat devam ediyor.

“İHANET, AHLAKİ ÇÖKÜŞ VE ALDATILMIŞLIK”
Bonservis krizi Ocak ayının ilk günlerinde Küçük Kaymaklı Kulübü’nün üç oyuncusunun Uşak Spor’a transferiyle başladı. Aslında ortada bir transfer değil, futbolcuların kulüplerinden habersiz, onaysız bir şekilde takım değişmeleri söz konusuydu.

Küçük Kaymaklı Başkanı Ali Başman, Türkiye Bölgesel Amatör Lig’deki (BAL) Uşak Spor’a giden üç futbolcusu Çağrı Kıral, Musa Şanlıer ile Mustafa Yaşınses konusunda basın toplatısı ile yanıt verdi.

Kulüp başkanı Başman futbola kulübün altyapısından 1999′yılında başlayan 15 yıldır sahip çıktıkları futbolcularının transfer edilme biçimleri yüzünden kendilerini “ihanete uğramış” hissettiklerini söyledi.

Çağrı, Musa ile Mustafa’nın bırakın kendilerine ailelerinin zor durumda olduklarını belirtmeleri ile ailelerine de maddi yardım yapıldığını söyleyen kulüp başkanı, bu üç futbolcunun “etik dışı kendilerinden habersiz hatta emrivaki yapar gibi gitmelerinin “ihanet kelimesi ile açıklanabileceğini” ifade etti.

Kulübün çok mağdur olduğunu bu işin böyle gitmeyeceğini ve bu transferlerin bir esasa bağlanması gerektiğini dile getiren Başman, kulüp olarak yetiştirme bedeli almaları gerektiğini söyledi.

Başman, kendi başkan olduğu sürece, bu iki futbolcunun Türkiye’den dönmeleri halinde, Kaymaklı camiasının kendilerini kabul etmeyeceğini ve hatta kulüp lokaline bile giremeyeceklerini, başkanlıktan ayrılmasından sonra seçilecek yönetimlerin de bu karara saygı duyacağını umduğunu ifade etti.

Küçük Kaymaklı Futbol Şubesi sorumlusu Buran Atakan, Musa Şanlıer’in Almanya’da futbol oynarken, babasının sürekli kendisini arayarak Musa’yı transfer etmeleri için hergün kapılarını aşındırdığın, 50 bin TL’lik bonservis bedeline ilave Musa’ya da 20 bin TL verilmek kaydı ile fotbolcunun transfer edildiğini hatırlattı.

Küçük Kaymaklı yöneticisi Savaş Atakan üç futbolcunun gidiş yöntemlerinin “ahlak çöküntüsü içinde olduklarını gösteriyor” derken Futbol Şubesi Sorumlusu Buran Atakan ise “kendimi aldatılmış hissediyorum” dedi.

“SİZİN YERİNİZE BEN VATAN HAİNİ OLMAYA HAZIRIM”
Futbol camiasının ana tartışma gündemi olan bonservis bedelleri meselesi Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun 10 Şubat 2015′te olağanüstü genel kurul toplantısıyla yeni bir merhaleye geçti.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ