Thalassaemia Merkezi’ne görevlendirilen uzman doktorun bir süreden beridir başka bölümlere de gönderilmesinden dolayı merkezdeki hastaların tedavi alamaz bir duruma geldiğini ifade eden dernek yönetimi, doktor bulunmadığı zaman hastaların kan alamadığını, bunun da hastaların yaşam kalitesini tehdit ettiğini vurguladı.

Personel eksikliğinden dolayı kan toplamak için dışarı çıkılamadığını, dolayısıyla bağışların iyice azaldığına işaret edilirken,  bazı arkadaşlarının artık Güney Kıbrıs’ta tedavi görmeye başladığına dikkat çekildi.

Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven, Asbaşkan Ahmet Varoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri ve hastalar bugün Thalassaemia Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek, sorunları anlattı.

Basın toplantısında Dernek Başkanı Güven ve Asbaşkan Ahmet Varoğlu birer konuşma yaparken, Thalassaemia hastaları da söz alarak sorunlarını aktardı.

GÜVEN: “KAN SORUNU SON NOKTAYA ULAŞTI”

Dernek Başkanı Derya Güven, uzun yıllardır yaşanan kan probleminin üç yıldır son noktaya ulaştığını, hastaların ciddi mağduriyetler yaşadıklarını belirtti.

Thalassaemia hastalarının son dönemde kan, doktor, park sorunu gibi çeşitli sıkıntılarla boğuşmak zorunda kaldığını dile getiren Güven, yetkililerden duyarlılık beklediklerini söyledi.

VAROĞLU: “DOKTOR YOK, TEDAVİLER KESİNTİYE UĞRUYOR”

Asbaşkan Ahmet Varoğlu, thalassaemia hastalarının sağlıklı ve kaliteli yaşam sürmeleri için uzun yıllar mücadele verildiğini, ancak bugün gelinen noktada bu mücadeleden elde edilen kazanımların geriye gitme tehlikesi bulunduğunu ifade etti.

Merkezde iki doktor kadrosu bulunduğunu ancak yıllarca verilen mücadeleler sonucunda merkeze doktor görevlendirildiğini söyleyen Varoğlu, konusunda uzman olan doktorun özveriyle görevini ifşa ettiğini ancak bir süreden beridir başka bölümlere de gönderilmesinden dolayı merkezdeki hastaların tedavi alamaz bir duruma geldiğini ifade etti.

Kronik hastalıklarda sürekliliğin çok önemli olduğunu dile getiren Varoğlu, görevli doktorun ülkedeki doktor eksikliği gerekçe gösterilerek, farklı bölümlerde de göreve gönderildiğini, dolayısıyla Thalassaemia Merkezi’nde sorunlar yaşandığını, tedavilerin aksadığını söyledi.  Varoğlu, “Doktor olmadan burada hiçbir hizmet verilemez. Doktor eksikliği olduğunu biliyoruz ama buradaki tedavilerin kesintiye uğramasına karşıyız” diye konuştu.

“KAN BAĞIŞI YAPILMIYOR”

Kan eksikliği sorununa da değinen Varoğlu, sürekli kan bağışları yapılmadığını, stokların azaldığını, kan bulmada sıkıntılar yaşandığını belirti. Varoğlu, vatandaşlara kan bağışı yapma çağrısında bulundu.

“PERSONEL EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI KAN TOPLAMAK İÇİN DIŞARI ÇIKILAMIYOR”

Kan bankasında da personel eksikliğinden kaynaklanan sorunlar bulunduğunu dile getiren Varoğlu, kan toplamak için dışarı çıkılamadığını, dolayısıyla bağışların iyice azaldığını söyledi.

Thalassaemia Merkezi önünde bulunan ve hastaların kullanımına ayrılan park alanının ellerinden alındığını, hastaların park yeri bulmakta da sıkıntı yaşadığını anlatan Varoğlu, “Bir hasta merkeze kan almaya geliyor, arabasını park edecek yeri yok, merkeze giriyor kan yok, kan bulunsa doktor yok. Tüm bu sorunlar, hastaların moral, motivasyonunu bozuyor. Enerjilerini düşürüyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın sorunlara ivedilikle çözüm bulmasını beklediklerini söyleyen Varoğlu, sorunları yerinde tespit edebilmesi için bakanı merkeze davet etti.

HASTALAR DERTLİ

Basın toplantısı sırasında söz alan Çiğdem Aşçıeli, sürekli kan bulup bulamayacağı endişesi içinde yaşamını sürdürdüğünü dile getirdi. Aşçıeli, “Hastane kapısında insanlara kan gruplarını sormak ve yardım istemek zorunda kalıyorum. Bu böyle mi olmalı” diye sordu.

Doktor, ilaç, malzeme sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Aşçıeli, “Sabrımız kalmadı, en erken zamanda çare üretilmeli. Mutlu, huzurlu, sağlıklı yaşamak bizim de hakkımız” dedi.

“ARKADAŞLARIMIZ ARASINDA GÜNEY’DE TEDAVİ GÖRMEYE BAŞLAYAN VAR”

Kuday Üntaş da, hükümet yetkililerinin Avrupa Birliği standartlarından bahsettiklerini söyleyerek, onlara, Güney Kıbrıs’ta thalassemia hastalarına verilen tedavi ve hizmetleri incelemeleri çağrısı yaptı. Üntaş, “Orada kan, malzeme, doktor gibi sıkıntılar yok. Çok iyi bir sistem var. Arkadaşlarımız arasında Güneyde tedavi görmeye başlayanlar var” diye konuştu. Üntaş, aldıkları tedavinin giderek kötüleştiğini belirtti.

Akgül Gündeş Yalyalı da yaşadıkları sorunları anlatarak, “İşimiz, çocuğumuz, ailemiz var, sadece ekstra bir tedavi almamız gerekiyor. Yılladır aynı sorunu yaşıyoruz. Bizi yok etmeye mi çalışıyorlar. Ölmemizi mi istiyorlar” diye konuştu.

Nilsay Kadrioğlu kan sorununa çözüm aramaktan artık yorulduklarını belirtti. “Hangi ülkede hastalar kendi kanını kendi temin ediyor?” diye soran Kadrioğlu, kan sorununu çözecek olanın bireyler değil, devlet politikaları olduğunu vurguladı. Kadrioğlu, uzun yıllardır kan sorunuyla uğraştıklarını, artık yorulduklarını söyleyerek, yetkililere yardım eli uzatmaları