Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Sunat Atun, ülke ekonomisinin daha verimli hale gelmesinin ortak hedef olduğunu vurguladı.

2016-2018 ekonomik programın hazırlıklarının devam ettiğini ifade eden Bakan Atun, Kıbrıs konusunda sonucu kestirilmeden yapılan açıklamaların, ekonomiye ağır bedeller ödettirebildiğini, son dönemlerde ekonomide yavaşlamalar görüldüğünü söyledi.

Atun, mevcut hükümetin güçlü bir çözüm iradesi bulunduğunu da kaydetti.

Fikri Toros başkanlığındaki Kıbrıs Türk Ticaret Odası yönetim kurulu üyeleri bu sabah, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Sunat Atun’u ziyaret etti.

TOROS: “İVEDİLİKLE UYGULANACAK POLİTİKALARI GÖRÜŞECEĞİZ”

KTTO Başkanı Fikri Toros ziyarette yaptığı konuşmada, Sunat Atun’a yeni görevinde başarılar dileyerek, Atun’un bakanlığıyla yeni girilen evrim sürecinde ekonomik konularla ve ivedilikle uygulanacak politikalarla ilgili görüş alışverişinde bulunmak istediklerini söyledi.

Bakan Atun’un gerek devlet, gerekse özel sektördeki deneyimleriyle, yeni hükümet döneminde kendilerinin en yakın paydaşlarından biri olacağına inanç belirten Toros, birçok yeni dönemin arifesinde bulunulduğunu ifade etti.

Toros, Türkiye-KKTC ekonomik programın oluşturulması, çözüm süreci hazırlıkları, AB uyum süreci gibi konularda KTTO’nun kendi bünyesinde kurduğu, “Çözüm Sürecinde Kuzey Kıbrıs Ekonomisi” projesinin çalışmalarına başladığını anlatarak, bu projeyle ilgili olarak da Bakan Atun’la görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Rum tarafıyla rekabet edebilirliğin nasıl daha iyi bir noktaya, ekonominin nasıl büyütülüp, Kıbrıs Türk toplumun refah düzeyinin nasıl global standartlara getirilebileceği konusunda görüşlerini Bakan Atun’a aktaracaklarını dile getiren Toros, çözümden beklenen kazanımların, güçlü bir Kıbrıs Türk ekonomisi sayesinde mümkün olabileceğini vurguladı.

KTTO Başkanı Fikri Toros, zayıf bir Kıbrıs Türk ekonomisinin, olası bir çözümde Rum ekonomisine bağımlı hale gelme riski bulunduğunu vurgulayarak, yapılacak çalışmalarda kendilerinin birinci önceliğinin, rekabet edebilirlik, yatırım iklimi ve ekonomik büyüme konuları olacağını dile getirdi.

1441704415.jpg

ATUN: “ÜLKE EKONOMİSİNİ DAHA VERİMLİ HALE GETİRMEK ORTAK HEDEF”

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Sunat Atun da, KTTO yönetim kurulu üyelerini bakanlıkta ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bakanlığının, yatırımcının, iş dünyasının bakanlığı olduğuna vurgu yaptı.

Bakanlığının görevinin, ülkede ekonomik aktivitelerin yapılmasını daha da kolaylaştırmak olduğuna dikkat çeken Bakan Atun, ülke ekonomisinin daha verimli hale gelmesinin ortak hedef olduğunu vurguladı.

Bakan Atun, yatırımlar ve dış döviz gelirlerinin artmasıyla birlikte, ülkenin ve halkın refah seviyesinin yükseltilmesinin önemine değinerek, bunun için hükümetlere ve iş dünyasına önemli görevler düştüğünü belirtti.

“EKONOMİK PROGRAM HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR”

2016-2018 ekonomik programın hazırlıklarının devam ettiğini ifade eden Bakan Atun, Kıbrıs konusunun da önemine dikkat çekti.

“EKONOMİDE YAVAŞLAMALAR GÖRÜLÜYOR”

Kıbrıs konusunda sonucu kestirilmeden yapılan açıklamaların, ekonomiye ağır bedeller ödettirebildiğini ifade eden Bakan Atun, son dönemlerde ekonomide yavaşlamalar görüldüğüne dikkat çekti.

“HÜKÜMETİN GÜÇLÜ BİR ÇÖZÜM İRADESİ VAR”

Atun, herkesin federal bir model altında güçlü, kalıcı bir çözüm istediğini belirterek, mevcut hükümetin güçlü bir çözüm iradesi bulunduğunu kaydetti.

Bununla beraber Kıbrıs Türk halkının çözümden ne beklediğinin net bir şekilde ortaya konulması gerektiğine değinen Bakan Sunat Atun, mülkiyet konusundaki hassasiyetlerin göz önünde bulundurulmasının da şart olduğunu söyledi.

Sürecin olgunlaştırılmadan iyi niyetli mesajların bile, dönem dönem ekonomiler üzerinde olumsuz tesirlerde bulunabileceğini belirten Bakan Atun, bunlara dikkat edilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Güney Kıbrıs ekonomisinde yaşanan sıkıntıların da kendilerini üzdüğünü dile getiren Atun, güven arttırıcı önemlerin ekonomik, ticari ve sosyal alanlarda muradına ereceğine inanç belirtti.

Dünyada yaşanan ekonomik krize dikkat çeken Bakan Atun, bunun Güney Kıbrıs ekonomisine de ciddi bir daralma getirdiğini söyledi.

Atun, ticaretin karşılıklı kazanç gerektiren bir olgu olduğuna işaret ederek, iki yönlü ticaret üzerinde de artık düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Döviz kredilerine de değinen Bakan Sunat Atun, bunun kredinin riskini arttıran bir unsur olduğunu, dolayısıyla bakanlık olarak kendilerinin TL kredilendirme alanlarında bir dönüşüm sağlanmasının ekonominin temeli için bir önem teşkil edeceğini düşünerek, bu alanda yeni programlar hazırladıklarını söyledi.

Bu programlara değinen Bakan Sunat Atun, eğitim alanındaki yatırımların da TL cinsinden yapılabileceği, kur riskinin ortadan kaldırılabileceği bir imkan yaratılığını kaydetti.

Bakan Atun, geçmişte olduğu gibi yeni dönemde de KTTO ile işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.