Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), kamu ve özel sektörde tüm çalışanların en azından birbirine yakın hak ve menfaatlere sahip olmasının, toplumsal barış ve ekonomik verimlilik için gerekli bir koşul olduğunu belirtti.

KKTO, kamu ve özel sektör kuruluşlarının yasal düzenlemelere uyması, bunun denetlenmesi görevinin yetkili devlet kurumlarında olması gerektiğini de kaydetti.

KTTO’dan yapılan yazılı açıklamada, başta İş Yasası olmak üzere çalışma yaşamı ile ilgili tüm yasal kurallara uyulmasını, uymayanların da cezalandırılmasını istedi.

Bazı kişi ve kurumların yasalara uyduğu, bazılarının ise uymadığı düzenden hukuk devleti olarak söz etmenin mümkün olmayacağı ifade edilen açıklamada, “KTTO, ekonomik kalkınma ve refah üretmek için hukuk devleti olma zorunluluğunu her fırsatta dile getirmekte, aksinin haksız rekabetin kaynaklarından birini oluşturduğunu ısrarla vurgulamaktadır” denildi.

Açıklamada, çalışma yaşamının bir bütün olduğu, ister kamu kuruluşlarında isterse özel sektörde çalışır olsun, tüm çalışanların en azından birbirine yakın hak ve menfaatlere sahip olmasının, toplumsal barış ve ekonomik verimlilik için gerekli bir koşul olduğu vurgulandı.

KTTO açıklamasında, kamudaki çalışma saatleri başta olmak üzere, kamu çalışanlarının koşulları ile özel sektör çalışanlarının maaş-ücret ve özlük haklarının en azından yakınlaştırılmasını talep etmenin, hükümetten bu konuda adımlar atmasını beklemenin makul bir istek ve görev olduğu ifade edildi.