Suna Erden

Tıp-İş Başkanı Erol Şeherlioğlu,2015 yılı sağlık profiline bakıldığında hastanelerde hekim ve hemşire eksikliği olduğunu, ilaç sıkıntısı yaşandığını, alet ve cihazların yetersiz olduğunu dile getirerek,bu nedenle Tıp Bayram’ın da kutlanacak bir şey bulmadıklarını söyledi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Şeherlioğlu,sağlıkta sorunların katlanarak büyüdüğünü, sağlığa ayrılan bütçe yetersizliğinden dolayı ilaç ve diğer sıkıntıların yaşandığını, hekimlerin özlük haklarının yetersiz olduğunu ifade etti. Şeherlioğlu, tüm bu sorunlar dururken sağlık bakanının sadece özele rant kapısı açacak Genel Sağlık Sigortası ile ilgili çalışma yaptığını dile getirdi. Şeherlioğlu, sağlıktaki diğer sorunlar giderilmeden ve hekimlerin özlük hakları, hasta hakları gibi diğer yasalar çıkmadan genel sağlık sigortasının yürürlüğe girmesi halinde süresiz greve gideceklerini vurguladı. 

“KUTLANACAK BİRŞEY YOK” 

Bir Tıp Bayramı’nın daha dağ gibi birikmiş sağlık sorunlarının gölgesinde kutlandığını dile getiren Şeherlioğlu, Tıp Bayramı’nın sadece Türkiye ve KKTC’de kutlandığını hem Türkiye’de hem de KKTC’de sağlık ile ilgili birçok sorunun bulunduğunu ifade etti. Türkiye’de sağlık sendikalarının grevde olduğunu, KKTC’de de göç yasasından dolayı sendikaların grev yaptığını dile getiren Şeherlioğlu, bu nedenle Tıp Bayram’ın da kutlanacak bir şey bulmadıklarını söyledi. 

“SÜRESİZ GREV KAPIDA” 

Sağlıkta sorunların katlanarak büyüdüğünü dile getiren Şeherlioğlu,Sağlık Bakanın son günlerde attığı bazı adımların ise ileride kaosa dönüşecek sonuçlara gebe olduğunu vurguladı.Şeherlioğlu, “Sağlık Bakanının özel klinikler dışında bir derdi yok.Yeni bakan olduğu dönemde 2014 yılı çalıştayı yapılmıştı.Çalıştayda hekimlerin özlük haklarının, sağlık yasalarının yeniden düzenlenmesi, Genel Sağlık Sigortası Yasası, Özel Hastane yasası, hasta hakları yasasının eksik yönlerinin giderilmesi ve tüm bu yasaların eş güdümlü olarak yürürlüğe girmesi konusunda karar üretilmişti.Ancak bakanlığın Genel Sağlık Sigortası Yasası dışında başka bir yasa ile ilgili çalışması yoktur. Sayın bakan alınan kararda olduğu gibi tüm yasaları eş güdümlü yürürlüğe sokmazsa ve hekimlerin özlük haklarında iyileştirme yapmadan genel sağlık sigortasını yürürlüğe girmesine yönelik adım atarsa hekimler süresiz greve gidecek”dedi. 

“KAMU DOKTORLAR KAPSAM DIŞINDA” 

Genel Sağlık Sigortası’nın özele yönelik bir yasa olduğunu kaydeden Şeherlioğlu,kamuda çalışan hekimlerin maaşları düşük olduğu için özelde de çalışmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Devletin de buna göz yumduğunu belirten Şeherlioğlu, hekimlerin özlük hakları düzenlenmeden genel sağlık sigortasının geçmesinin sağlıkta kaosa neden olacağını vurguladı. Şeherlioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “KKTC’de beş yüz tane doktor varsa, üç yüz tanesi kamuda çalışıyor. Genel Sağlık Sigortası yürürlüğe girdiğinde hastalar özel doktora görünebilecek. Onun ücretini sigortası karşılayacak. Ancak kamuda çalışıp özel kliniği olan veya özel hastanede çalışan doktorlar bu kapsamın dışında olacak. Bu nedenle sağlık bakanı, çalıştayda hekimlerin maaşlarını düzenlenmesi, özlük haklarında iyileştirme yapılması ve genel sağlık sigortasının akabinde çıkmasını öngörmüştü. Sağlık bakanı, hekim haklarını düzenlemeden, genel sağlık sigortası için adım atarsa hem kendi çalışmasının aksine davranmış olacak hem de sağlıkta bir kaosa sebep olacaktır.” 

“DOKTOR, HEMŞİRE, İLAÇ, CİHAZ YOK” 

Tıp Bayramı’nda 2015 yılı sağlık profiline bakıldığında hastanelerde hekim ve hemşire eksikliği olduğunu, ilaç sıkıntısı yaşandığını, alet ve cihazların yetersiz olduğunu dile getirdi. Hastanelerde 100’ün üzerinde doktor açığı olduğunu, sendika olarak acil olan 46 kadro için talepte bulunduklarını, ayrıca bazı ilaçların hastanelerde olmadığını ifade eden Şeherlioğlu“ Genel sağlık sigortası şuanda kamu görevlileri devletten sigortadan yapılan kesintilerinin fonda toplanmasını genel sağlık sigortası fonunda toplanmasını ve sağlığa ayrılan yüzde 10’nun üzerine çıkarılmasını istiyoruz. Hastanede ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Sene başında ihaleye çıkıldı ancak ilaç yetmedi. Eskiden yılda iki kez ihaleye çıkılır, ilaç alınır ve tüm yıl idare edilirdi. Şimdi ilaç için ihaleye çıkılması bekleniyor” dedi. 

“BÜTÇE YETERSİZ” 

İlaç sıkıntısının sağlık bütçesinin yetersizliğinden kaynaklandığını kaydeden Şeherlioğlu, “Mesela çocuklarda yapılması zorunlu aşılar eksildi, bazı hastaları da ilaç vermeden göndermek zorunda kaldık. Bunun sebebi sağlığa ayrılan bütçe. Hasta arttı, ilaç ihtiyacı da arttı ve ayrılan bütçe artık yetmiyor. İlaç sıkıntısının yanı sıra doktor, hemşire eksikliği de var. Kamuda hekim istihdamı yapılmıyor, bunun yerine sözleşmeli hekimler çalıştırılıyor ”ifadelerini kullandı. 

“ÖZELE RANT KAPISI” 

Şeherlioğlu, tüm sıkıntılar bir tarafta dururken sağlık bakanının sigortayı özel sektöre açma çabasını manidar bulduklarını belirterek, “Genel sağlık sigortasında esas amaç kamudan veya özelden hizmet almaksa şuanda ülkede sigorta sigortasız çalıştırılan binlerce kişi vardır. Neden bu sorunun üzerine gidilmezken, özelde rantın kapısını açacak genel sağlık sigortası tek başına ele alınmıştır” dedi. 

“SAĞLIKTA ÇÖZÜM İSTİYORUZ” 

Sağlık alanında yapılması gereken birçok şey olduğunu kaydeden Şeherlioğlu şunları söyledi: sıraladı: “Biz hekim istihdamlarının açılmasını, sağlık yasasında düzenleme yapılmasını,hastanelerin ilaç ve malzeme ihtiyaçlarını sürekli kılacak şekilde bir adım atılmasını, güncellenen teşkilat yasasının biran önce sonlandırılmasını ve tüm yasaların genel sağlık sigortası ile birlikte yürürlüğe girmesini talep ediyoruz. Ayrıca hekim dışı kadrolarıngecikmeden karşılanması, hekimsiz kalan ve sağlık ocağına döndürülen Cengiz Topel Hastanesi’ne gerekli hekim ve hemşire istihdamının yapılmasını, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde anestezi teknisyeni olmadığı için kullanılmayan ameliyathaneler için personel alınmasını bekliyoruz. 

Bunun dışında adım atılırsa sendika genel kurulu süresiz grev kararı almıştır. Lefkoşa Devlet Hastanesi acil servisinin bina yapısı olarak sürdürülebilir bir durumu kalmadığını kaydeden Şeherlioğlu, sağlıktaki sorunların paketlerle ve protokollerle değil, çalışan örgütlerle çözülebileceğini sözlerine ekledi.