Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Tiyatrolar Müdürlüğü’ne yapılan atama konusunda parti olarak hassasiyetlerini Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’la paylaştıklarını ve gereğinin yapılmasını talep ettiklerini söyleyerek, “Kendisi bu konuda girişim yapacağını bizlere ifade etti, bunu bekleyip göreceğiz” dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan ve basının sorularını yanıtlayan Yorgancıoğlu, DAÜ’yle ilgili kadük olan Yasa Tasarısı’nın demokratik bir yapıya kavuşturularak Meclis’e sevk edilmesi hedeflerine dikkat çekti.

HAVA-SEN’in yaptığı eylemle, Hava Trafik Kontrolleri Sendikası’nın askıya alınan grevini de değerlendiren Yorgancıoğlu, ülkenin içinde bulunduğu koşuların dikkate alınması gerektiğine işaret ederek “Sorunlar masada görüşülür” dedi.

Su taşkınları konusuna da değinen Başbakan Yorgancıoğlu, “Bu konu sadece hükümeti ve belediyeleri ilgilendirmiyor, toplumu ilgilendiriyor. Sorunu aşabilme adına ilgili daireleri yarın öğleden sonra toplantıya çağırdık, görüşlerine başvurup bu konuda proje hazırlamalarını isteyeceğiz” diye konuştu.

“HAVA-SEN GREVİ YAKIŞIKSIZ”

Açıklamasında HAVA-SEN’in eylemini “yakışıksız” diye niteleyen Yorgancıoğlu, sendikanın ilgili kurumlarla görüşmesi gerektiğini belirterek, “Herkesin eylem yapma özgürlüğüne saygılı olmakla beraber bir partinin toplantısını basarmış gibi eylem yapmak yakışıksız” dedi.

Yorgancıoğlu,“Eğer biz Kıbrıs Türk Hava Yoları’nın ya da benzer dairelerin nasıl battığını unutursak bundan sonraki tedbirlerimizin topluma yarardan çok zarar getireceğini bilmeliyiz” ifadesine yer verdi.

“ÖZEL TEMSİLCİDEN RANDEVU ALDIK”

Açıklamasında Kıbrıs sorununa da değinen Yorgancıoğlu, müzakerelere ara verilmesinden sonra DİSİ ve AKEL yetkilileriyle yaptıkları görüşmelere işaret etti.

Bu görüşmelerde Kıbrıslı Türklerin ada üzerindeki hakları konusundaki hassasiyetlerini ve müzakerelerin yeniden başlaması gerektiği yönündeki görüşlerini ortaya koyduklarını kaydeden Yorgancıoğlu şunları ekledi:

“Parti olarak Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması, hem Kıbrıslı Türklerin, hem Kıbrıslı Rumların aynı zamanda da bölgedeki ülkelerin, Türkiye ve Yunanistan’ın da bu sorunu aşarak daha geniş imkânlara sahip olması hedefleniyor” dedi.

Başbakan Yorgancıoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’den randevu aldıklarını da açıkladı.

“AGRESİF DAVRANIŞLARIN DOĞRU OLMAYACAĞINA İNANIYORUM”

Bakanlar Kurulu öncesinde basına yaptığı açıklamalarda Vakıf  Yöneticiler Kurulu’nun Doğu Akdeniz Üniversite’sine (DAÜ) vekâleten rektör ataması konusuna da değinen Başbakan Özkan Yorgancıoğlu şunları kaydetti:

“Hepimiz biliyoruz ki bir önceki rektörün görev süresi dün itibarıyla sona ermiştir. Bir boşluk yaratmamak adına VYK Sayın Osam’ı vekaleten bu göreve atadı. Burada bizlere, siyasetçilere düşen görev VYK Başkanının da ifade ettiği gibi DAÜ ile ilgili yeni bir yasa değişikliğini süratle yapıp daha demokratik bir yapıya kavuşturulacak bu yasayla seçimlerin yapılıp yeni yönetimin iş başına gelmesinin önünü açmaktır.

Hükümet adına yasayı yapma adına elimizden geleni yapacağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

Buradaki amaç hem üniversitenin istikrarını sağlamak hem demokratikleştirmek, hem de üniversitenin ülke ekonomisine yaptığı katkının daha büyük oranlara ulaşmasını sağlamaktır.

Bu açıdan baktığımda herkesi bu anlayışa uygun olarak davranma çağrısı yapıyorum. Bunu daha fazla büyütmeye gerek yok diye düşünüyorum. Tabi ki herkesin yasayla ilgili iddiaları varsa o haklarını kullanmak gibi bir seçenekleri var. Bunun ötesinde agresif davranışların doğru olmayacağına inanıyorum.”

“TİYATROLAR MÜDÜRLÜĞÜ ATAMASIYLA İLGİLİ HASSASİYETİMİZİ DENKTAŞ’A İLETTİK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Tiyatrolar Müdürlüğü’ne yapılan atamaya da değinerek, “Biz parti olarak bu konudaki hassasiyetimizi Serdar Denktaş’la paylaştık ve gereğinin yapılmasını istedik. Kendisi bu konuda girişim yapacağını bizlere ifade etti. Bunu bekleyip göreceğiz” diye konuştu.

“HAVA SAHASININ KAPATILMASI KABUL EDİLEBİLİR BİR YAKLAŞIM DEĞİL”

Bir basın mensubunun Hava Trafik Kontrolleri Sendikası’nın askıya alınan greviyle ilgili sorusu üzerine Yorgancıoğlu “Hava sahasının kapatılması kabul edilebilir bir yaklaşım değildir” dedi ve şunları ekledi:

“Ülkemizde herkesin bir şey isteme hakkı vardır ancak ülke koşullarının da dikkate alınması gerekir. Üstelik bu haklar talep edilirken grev silahının ortaya konması ve bunun yaratacağı risklerin iyi değerlendirilmesi gerekir.

Sorunlar masada görüşülür ve devletin imkânları belirlidir. Zaten biz hükümet olarak elimizdeki kaynakları çalışanlarımıza mümkün olduğunca adaletli şekilde dağıtmak gibi bir sorumluluk içindeyiz. Dolayısıyla bunun farklı yöntemlerle ve ekonomimizi etkileyecek tedbirlerle talep edilmesini doğru bulmuyoruz. Bu ertelemeyi bu nedenle yaptık.”

“DENGELİ BİR GELİR DAĞILIMI YARATMA ADINA ÇALIŞIYORUZ”

Öte yandan bir basın mensubunun, öğretmen sendikalarının kamu çalışanlarının maaş ve ücretlerini düzenleyen 47/2010 sayılı yasayla ilgili yaptıkları eylemin sorulması üzerine Özkan Yorgancıoğlu, toplam maliyetleri artırmadan daha dengeli bir gelir dağılımı yaratma adına çalıştıklarını ifade ederek, Maliye Bakanı’nın bu konuda çalışma yürüttüğünü, yasa tasarıları hazırladığını söyledi.