Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un Ada’ya gerçekleştirdiği ziyaret şekliyle “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak Rumlara destek ve cesaret verdiğini savundu.

Dernek Başkan Yardımcısı Celal Bayar yaptığı yazılı açıklamada, Schulz’un Ada’ya yaptığı ziyarette askeri törenle karşılandığını. Makarios’un anıtında saygı duruşunda bulunduğunu. Rum Meclisi’nde konuştuğunu, Rum siyasi partilerini ziyaret ettiğini ve görüştüğünü; KKTC’ye geçerken de AB amblemini kapatarak “resmi ziyaret değil” mesajını verdiğini belirterek, “Bu davranış AB kandırmacası değil de nedir?” sorusunu yöneltti.

Bayar, BM’nin 50 yıldan fazla bir zamandır muhatap olduğu ve çözmeye çalıştığı Kıbrıs sorununa AB’nin de karışması ve Rum Yönetimi’ni “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak AB’ye üye kabul etmesinin bu sorunu çıkmaza soktuğunu kaydetti.

1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir ulus yaratmadığını vurgulayan Bayar, “Kıbrıs Türk halkının soykırıma tabi tutularak Cumhuriyet’ten dışlandığını, AB’nin büyük bir hata yaparak  Rum Cumhuriyeti’ni üye yaptığını” ifade etti.

Bayar, “Şimdi Schulz kendi bölünmüş Almanya’sı gibi Kıbrıs’ı birleştirmekten söz ediyor. Kıbrıs’ta farklı bir durum olduğunu görmezlikten geliyor. Kıbrıs Cumhuriyeti yıkılmıştır. AB’ye üye alınan Rum Yönetimi’dir. Müzakere masasında görüşülen iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federal birleşik Kıbrıs’tır” dedi.

Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs Cumhuriyeti’ne azınlık olarak yama olması ve AB’nin garantisine girmesinin istendiğini kaydeden Bayar, bunun asla kabul edilemez olduğunu vurguladı.