Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çözüme yönelik vizyonunu eleştirdi.

Konuyla ilgili yazılı açıklamasında “50 yılı aşkın bir süredir devam eden Kıbrıs Sorunu’nu Akıncı aylar içinde çözebileceğini söylüyor. Bundan şunu anlıyoruz ki; Rum ve Yunan tarafı silah zoru ve katliamlarla elde edemediklerini, görüşme masasında elde ediyorlar” ifadelerine yer veren Bayar, yürütülen müzakerelerde bugüne kadar geçerli sayılan iki toplumlu ve iki kesimliliğin ortadan kalkmasının öngörüldüğünü iddia etti.

Bayar şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımızın sözcüsü Sayın Barış Burcu garantiler tabu değildir diyor. Kendisine garantiler varken neler yaşadıklarımızı hatırlatır, yokken neler olabileceğini düşünmesini salık veririz. Sonuçta çözüm derken; 1974 öncesine dönüş olur. Rum tarafının 41 yıllık istekleri ve uygulamaları, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni gasp etme, ambargo ve katliamlarla elde ettikleri kabul ediliyor. KKTC’nin varlığını yok sayıyorlar. Halbuki Sn. Akıncı şuan cumhurbaşkanıdır.

KKTC’de yapılan her şey ve bugüne kadar uygulanan yasalar geçersiz sayılıyor. Rum vatanı birleştirecek, Tek egemen olacak, Türkler Ermeni, Maronit gibi azınlık olacak. Rum ve Yunan tarafı AB’yi arkasına alarak Enosis yolunu açık tutacak ve Kıbrıs ikinci Girit olacak. Sayın Akıncı’nın vizyonu bu mudur?

Bizler şehitlerimize verdiğimiz sözümüzün arkasındayız. Mücahitler ölmeden Kıbrıs Yunan olamaz.”