Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar, garantilerin Kıbrıs Türk halkı için yaşamsal önem arz ettiğini kaydederek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “güvenlikte formül mümkün” açıklamasının yeni bir taviz olduğunu iddia etti, bunun kabul edilemeyeceğini belirtti.

Bayar, “Anavatan’ın en etkin ve fiili garantisi yoksa veya şöyle ya da böyle sulandırılırsa milli dava denen Kıbrıs, üç yılda değil iki yılda Girit gibi kaybedilir” görüşünü ifade etti.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Bayar, yayımladığı bildiride, şunları kaydetti:

“Sayın Akıncı ‘Kıbrıs Türklerinin güvenlik endişesini giderecek, Rumların da tehdit algısını ortadan kaldıracak bir güvenlik formülü mümkün’ diyor ve müzakereye hazır olduğunu açıklıyor. Bu Kıbrıs sorununda, Rum tarafına verdiği yeni bir tavizdir ve kabul edilemez.”

Celal Bayar, yazılı açıklamasında Kıbrıs Türk halkına bir de çağrıda bulunarak, “Uyanın, tepkinizi ve sesinizi yükseltin. Devletinize ve vatanınıza sahip çıkın. Şehitlerinizin kemiklerini sızlatmayın. Yüce Türk ulusu ikinci bir Girit faciasına geçit verme” ifadelerini kullandı.