Dereceye giren sporculara ödülleri TMT Mücahitler Derneği merkez binasında saat 10.15’te verildi.

Ödül törenine Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, bazı milletvekilleri ve Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu da katıldı.

Koşu sonucu, ferdi sıralamada, Hakan Tazegül birinci, Cemal İneci ikinci, Eser Kurt üçüncü olurken takım sıralamasında GKK birinci UKÜ ikinci LAÜ üçüncü geldi.

Etkinlikte, koşuya katılan tek kadın koşucu Sevim Yıldız’a da madalya verilirken, masterler Tümer Depreli, Osman Ataker ve Tamer Isırgan da madalya aldı.

UZUN

Etkinlikte konuşan GKK Komutanı Erhan Uzun, 445 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nun, Akdeniz’deki ticaret gemilerine saldıran korsanları ortadan kaldırmak ve adada yaşayan Katolik yöneticiler tarafından zulüm gören halkın bu durumuna son vermek için Kıbrıs’ı çok sayıda şehit vererek fethettiğini anlattı.

Uzun, Osmanlı’nın adayı hoşgörüyle yönettiğini, barış ve huzur ortamı sağladığını ifade etti.

1878 yılında adadaki hâkimiyetin geçici olarak İngiliz idaresine verildiğini anlatan Uzun, ENOSİS’e karşı TMT’nin kuruluşunu anlattı.

TMT’nin özgür yaşamak için kitle halinde bilinçlenme ve örgütlenmeyi dünyada eşine rastlanmayacak bir şekilde hayata geçirdiğini söyleyen Uzun, Mutlu Barış Harekatı sonrası adaya barış ve huzur ortamı geldiğine işaret etti.

Uzun,  GKK’nın TMT’nin emanetini manevi bir sorumluluk olarak taşıdığını dile getirdi.

Uzun milletinden aldığı güçle Kıbrıs Türkü’nü her türlü tehditten korumak için çalışan GKK’nın kurulduğu günden bu yana KTBK’la birlikte barışı ve vatanı korumak için çalıştığını anlattı.

Uzun yarışmada dereceye girenleri de kutladı.

BAYAR

TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar da etkinlikte yaptığı konuşmada Ağustos ayının Türk milleti için şan ve zaferle dolu olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarihi ve mücadele tarihiyle ilgili bilgi veren Bayar, TMT’nin kurulmasının Kıbrıs Türk halkının kaderini değiştirdiğini söyledi.

Kıbrıs Türkünün özgürlük ve bağımsızlığa ulaşmasında TMT’nin yaptığı katkıya değinen Bayar, Kıbrıs Türkünün büyük bedeller ödeyerek bu günlere ulaştığını, müzakere masasında hakların savunulması gerektiğini anlattı.

KKTC’yi yaşatma mücadelesini sürdüreceklerini anlatan Bayar, egemenlikten ve Türkiye’nin garantörlüğünden taviz verilemeyeceğini sözlerine ekledi.