Suna Erden

KITSAB Başkanı Orhan Tolun, Güney Kıbrıs’ın yıllık turizm gelirinin KKTC’nin dört katı daha fazla olduğunu ifade ederek devletin turizme gereken önemi vermediğini dile getirdi 

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) verilerine göre, Kuzey Kıbrıs’ın yıllık turizm geliri 700 milyon dolar iken Güney Kıbrıs’ın yıllık turizm gelirinin ise 3 milyar dolar olduğu belirtildi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, turizmin gelişmesi için önlem alınmadığını, tüm olumsuz şartlara rağmen DPÖ verilerine göre yıllık 700 milyon dolar turizm geliri olduğunu ifade etti. “Bu ülkenin geleceği turizmdir, ne kadar verirseniz o kadar alırsınız” ifadesini kullanan Tolun, turist getiren tur operatörlerinin teşviklerini zamanında alamadığını, yerel acentelere verilen 3 Euro teşvikin ise kesildiğini söyledi. Tolun, turizm gelirinin artması ile ülke ekonomisinin de canlanacağını ifade ederek ancak devletin turizme gereken önemi vermediğini dile getirdi. 

"GÜNEY KIBRIS BİZDEN ÇOK ÖNDE"

Güney Kıbrıs’ta yıllık turizm gelirinin ise 3 milyar dolar olduğunu kaydeden Tolun, KKTC’den dört kat daha fazla gelire sahip olan Rum tarafında turizme önem verildiğini ve destek olunduğunu belirterek, devletin yıllardır reklam yapmamasına ve çevre kirliliğine rağmen turizm gelirinin yine de iyi noktada olduğunu ifade etti. Tolun, ancak bunun daha iyisini elde etmenin mümkün olduğunu söyledi. Turizm gelirinin ve turist sayısının artması halinde yatırımcıların ülkeye akın edeceğini, dolayısı ile inşaat ve diğer sektörlerde de canlanma olacağını kaydeden Tolun, “Eğer turizme yeteri kadar önem verip geliştirirsek gelirlerimizi artırırız. Bugün Güney Kıbrıs’ın turizm geliri KKTC’nin dört katıdır. Neden onlardan daha ileri seviyede olmayalım ki. Fakat devlet teşvikleri zamanında ödemiyor,8 yıldır KKTC’yi tanıtıcı reklamlar yapmıyor. Yerli acentelerini yaşatmıyor. Eko ve ilgi turizminin gelişmesi için adım atmıyor. Küçük otellerin ayakta kalması için önlem almıyor” şeklinde ifadeler kullandı. 

"KÜÇÜKLERİ YOK EDEN SİSTEMDE TURİZM GELİŞMEZ"

Küçük acente ve küçük otellerin bitme noktasına geldiğini, büyük otel ve acentelerinde büyüdükçe büyüdüğünü kaydeden Tolun, küçük işletmenin yok olduğu, büyük işletmelerin tekelleştiği bir sistemde turizmin sağlıklı gelişmeyeceğini vurguladı. Ercan Havalimanı üzerinden gelen turistler için teşvik verildiğini, Larnaka Havaalanı üzerinden Kıbrıs’a gelenlere teşvik verilmediğini kaydeden Tolun, insanların özelliklede özel ilgi ve eko turizmi için gelen turistlerin aktarmalı yolculuk yapmak istemediğini ancak devletin Larnaka girişlerinde teşvik vermediği için tur operatörlerinin çarter seferlere yöneldiğini ifade etti. Yıllardır Turizm Örgütü’nün kurulamadığını da belirten Tolun,2015 yılında gerileyen turizm sektörünü 2016 yılında daha zor günler beklediğini dile getirdi. 

"GELECEK TURİZMDEDİR"

“Bu ülkenin geleceği turizmdir, ne kadar verirseniz o kadar alırsınız” ifadesini kullanan Tolun, turist getiren tur operatörlerinin teşviklerini zamanında alamadığını, yerel acentelere verilen 3 Euro teşvikin ise kesildiğini söyledi. Yerel acenteleri yok eden bir Turizm Bakanlığı olduğunu savunan Tolun şunları söyledi: “Yerel acentelerin 3 Euro tutarındaki teşvikini dahi kestiler. Turizm fuarlarına katılan acentelere ise ‘Biz fuarı ayarladık siz de otel ve diğer masraflarınızı ödeyin’ diyorlar. Biz kendi cebimizden fuar masraflarını ödemeye başladık. Eskiden böyle değildi ancak son 4 yıldır turizmden kıstıkça kıstılar.” 

"NE KADAR ÇOK KAYNAK AYIRIRSAK O KADAR ÇOK YARDIM ALIRIZ"

Turizm fonuna benzin ve kumarhane vergilerinden 35 milyon dolar aktarıldığını, bunun 17 bin dolarının turizm teşviki için harcandığını belirten Tolun, Türkiye, Almanya ve diğer ülkelerden gelen turist başına ise 40 Euro ile 110 Euro arasında teşvik ödendiğini belirtti. Tolun, teşviklerin fona koyulan para miktarında göre büyük bir kısmının TC Yardım Heyeti tarafından karşılandığını ifade etti. Tolun, “TC Yardım Heyeti turizm fonuna koyduğumuz miktara göre bize kaynak ayırıyor. Fona ne kadar çok para koyarsak o kadar çok yardım alırız” dedi.