Menteş Gündüz, KITSAB Başkanı Orhan Tolun, KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ ve beraberlerindeki heyetleri kabul etti. Gürüşmede Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da hazır bulundu.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM İÇİN GEREKEN YAPILMIYOR”

KITSAB Başkanı Orhan Tolun, toplantının basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, ülke turizminde bir tarafta gelişmeler yaşanırken, sürdürülebilir bir yapı oluşturulması için gerekenin yapılmadığını söyledi.

Tolun, “Sürdürülebilir bir turizm için yapmamız gerekeni yapamadığımızı görüyoruz. Yaklaşık 7-8 yıldan beri yurt dışında imajımızı düzeltmek için reklama bir kuruş harcanmadı” dedi.

“REKLAMA AĞIRLIK VERİLMİYOR, İNGİLTERE PAZARI ZAYIFLATILDI”

Tolun, bir taraftan yeni pazarlara girme çalışmaları yürütülürken, İngiltere pazarının da çökertildiğini, bunun nedenlerinin de reklama ağırlık verilmemesi olduğunu kaydetti.

Tolun, “Acentelerimiz 18 ülkeden turist getirmeyi başarırken, İngiltere pazarı da tamamen çökertildi... Reklam kampanyalarının yürütülmesi gerektiğini savunurken, yeni pazarlar kazanmak için çalışırken, elimizdeki mevcut pazarlarımızı hiç dikkate almadığımızı ve yok ettiğimizi görüyoruz” diye konuştu.

“GEREKLİ ADIMLAR ATILMADI”

Tolun, alternatif turizm, turizmin devlet politikası yapılması, turizm örgütünün kurulması, markalaşma, turist kalitesinin yükseltilmesi, küçük otellerin doluluk oranlarının arttırılması, eko ve agro turizmin geliştirilmesi yönünde de gerekli adımların atılmadığını savundu.

Limanlarda polis tarafından tutuklamalar yapılmasını da eleştiren Tolun, polisler arasında İngilizce bilme oranın düşük olduğunu iddia etti.

Çevre kirliliği ve taş ocaklarının yarattığı görsel kirliliğe de işaret eden Tolun, kıyılara dolum tesisi inşa edilmesi girişimlerini eleştirdi.

Yerel acentelere verilen teşviğin de kesildiğini söyleyen Tolun, “Küçük acenteler gün geçtikçe yok olurken, büyükler daha büyüyor, tekelleşme sektör içerisinde oluyor” dedi.

“TURİZM ÖRGÜTÜ KURULMALI”

Turizm örgütünün oluşturulması için gerekli çalışmaların tamamlanması çağrısını da yineleyen Tolun, “Böyle olursa bir an önce Turizm Fonu’na da sahip çıkacağız çünkü fonumuz, Maliye Bakanlığı’na gitmektedir ve Maliye bunu istediği gibi harcamaktadır. Fonun bir yasası vardır ama bu yasa uygulanmıyor” ifadelerini kullandı.

KITSAB Başkanı Orhan Tolun ayrıca, bakanlık müsteşarının her zaman Birliğin yanında olduğunu ancak Başbakan’dan sektör sorunlarını görüşmek için randevu alamadıklarını savundu.

AKTIĞ: “TURİZM ÖRGÜTÜ GEREKLİ”

KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ da, Başbakan Yardımcısı Gündüz’ün görev süresi kısa olsa dahi turizm alanında verimli ve radikal kararlar alınabileceği düşüncesini dile getirdi.

Turizmde sürekliliğin önemine de vurgu yapan Aktığ, turizmden sorumlu müsteşarın bakanların değişmesine rağmen aynı kalmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Aktığ, “Bununla, siyasetten arınmış bir turizm örgütünün ne kadar gerekli olduğunu, ne kadar olmazsa olmaz olduğunu bire bir yaşayarak gördük” dedi.

GÜNDÜZ: “LOBİCİLİK VE REKLAM”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz ise, turizmde süreklilik ve buna bağlı olarak da turizmle ilgili müsteşarın uzun zaman görevde kalmasıyla ilgili olarak, Bakanlık’ta çalışmaların işi bilenler tarafından yürütülmesinin önemini vurguladı.

Lobicilik ve reklama önem veren biri olduğunu da ifade eden Gündüz, “Reklamcılık ve lobiciliğin anlamını çok iyi biliyorum” dedi.

Birlik başkanlarının dile getirdiği sorunlara da atıfta bulunan Gündüz, “Girne’de yapılaşmanın şehrin görüntüsünü bozduğunu, bunun üzerine imar planı için çalışmaların başlatıldığını; turistlerin ülkeye girdiği limanlarda da bazı eksikliklerin bulunduğunu, polislerin İngilizce bilmesi gerektiğini, taş ocaklarının yarattığı görsel kirlilikler üzerine yasa geçirilerek ciddi anlamda kısıtlamalar getirildiğini” anlattı.

“BİZİ İKAZ EDİNİZ, BAKANLIK GEREKENİ YAPAR”

Çevre kirliliği konusunda halka, Bakanlığı ikaz etme çağrısında bulunan Gündüz, kirlilikle ilgili gelecek herhangi bir ihbar üzerine Bakanlığın gerekeni yapacağını söyledi.

“BAZI YAZARLAR…”

Kendisine yönelik basında yer alan bazı eleştirisel yorumlara da atıfta bulunan Menteş Gündüz, “Bazı yazarlar talimat, bazıları ise para ile hareket ediyor, ciddi anlamda eleştiri yapıyorlar. Basına düşen, bizleri takip ederek halkın gözü kulağı olmasıdır” dedi.

“TEKELLEŞME”

Başbakan Yardımcısı Gündüz, ülkede Rekabet Yasası da bulunmasına rağmen, Rekabet Kurulu’nun tam anlamıyla hayata geçirilemediğini, aynı alanda faaliyet gösteren küçük işletmelerin günden güne azaldığını ve tekelleşmeye doğru gidildiğini de belirtti.

Ülkede turizmin geliştirilmesi için de birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapan Gündüz, “Burada hepimiz ortağız, fikirlerimizi ortaya koyarak, bunun gururunu da, sefasını da cefasını da birlikte çekeceğiz” dedi.