Özlem Çimendal

Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, KKTC 2017 turizminin rezervasyonları yapıldığı için turist düşüşünden etkilenmeyecekken, Türkiye ve Avrupa pazarı olarak ayrıldığında ise 2018 yılında Türkiye pazarında bir düşüş beklenmediğini ancak Avrupa pazarında büyük oranda düşüş yaşanacağı açıklamasında bulundu.

“2018 turizminde büyük düşüş yaşanacak”

Türkiye pazarında herhangi bir düşüş yaşanmadığını ancak diğer pazarlarda ise özellikle Almanya pazarında düşüş yaşanmasının beklendiğine değinen Tolun, “2017 yılında turist sayısı ya da turizmdeki düşüş-çıkıştan ziyade önemli olan 2018 yılı olacak çünkü turizm çalışmaları bu yılı değil asıl 2018’i etkileyecek. 2017 yılı için tüm rezervasyonlar yapılmış durumda olduğu için bu yıl alınan kararlar ya da uygulamalar pek etkili olmayacak” şeklinde konuştu. 

“Terör olayları turist akışı için en büyük problemdir”

KKTC turizminin düşüşe geçmesindeki en önemli noktanın Türkiye üzerinden adaya gelecek olan turistlerin ülkedeki karışık ve terör olaylarından çekinmesi olduğunu da açıklayan Tolun, “KKTC turizminin düşüşüne neden olan Türkiye’nin içerisinden geçtiği zorlu süreçtir. Terör olayları turist akışı için en büyük problemdir, çünkü güvenli bölge olarak algılanmamaktadır. Türkiye’de terör ve olağanüstü durumlar olduğu sürece KKTC etkilenecektir” dedi.

“KKTC güvenli bölge olarak algılanmıyor”

KKTC’nin turizm pazarında kendisini Türkiye ve Orta Doğu coğrafyası içerisinde gösterdiğine de dikkat çeken Tolun, “Durum böyle olunca KKTC de ateş çemberinin içerisinde görülmektedir. Halbuki bizim Güney gibi Avrupa coğrafyasında yer alan güvenli bir bölge olarak göstermeliyiz ki turist sayısında artış yaşatabilelim. Yoksa Ercan’dan gelecek turist sayısında düşme yaşanacak” ifadelerini kullandı.

“Larnaka’dan gelecek turiste verilecek teşvik olumlu”

Kuzey Kıbrıs’a Larnaka üzerinden gelecek olan turistlere verilecek olan 20 Euro teşvik ücretinin ise oldukça olumlu yansıyışı olacağı görüşünü de ifade eden Tolun, “Bu yine de 2017’yi etkilemeyecek çünkü bütün rezervasyonlar yapılmış durumda ancak 2018’i etkileyecek” şeklinde konuştu.

“Türkiye’ye teşvik kaldırıldı”

Türkiye’ye teşviğin kaldırıldığını ancak kapalı ve özel ilgi turizminde devam ettiğini de söyleyen Tolun, “Kapalı gruplarda Türkiye’den gelenlerde düşüş olmayacak. Aksine Türkiye’deki huzursuz ortam nedeniyle KKTC’ye gelmeye devam edilecek.

“Charter teşvikleri 110 Euro’dan 70 Euro’ya düşürüldü”

Charter turlarda ise teşviklerin 110 Euro’dan 70 Euro’ya düşürüldüğünü bunun da Charter’le gelen turist sayısında 2018 için çok önemli bir düşüşe neden olacağını da aktaran Tolun, “130 bin geliyorsa artık 30 bin kişi ancak gelecek ve çok büyük düşüş yaşanacak. Bunun eğer devamı isteniyorsa yani Charter’lere teşviğin verilmesi istenmiyorsa o zaman bu yerlere tanıtım yapılmalı ki düzenli turist getirme zarar görmesin” şeklinde konuştu. 

“Ani düşüş KKTC turizmini olumsuz etkileyecek”

Charter’lere teşvik azaltıldıktan sonra Caharter konulan ülkeler olan Hollanda, Kuzey Avrupa, Orta Avrupa’da reklam ve tanıtımların yapılması gerektiğine dikkat çeken Tolun, tanıtımın da yapılmaması nedeniyle bu seferlerde ve turist sayısında ciddi azalma olduğunu kaydetti.

Tolun, Charter’lerde ani düşüşe geçilmesinin KKTC turizmini olumsuz etkileyeceğini söyledi.