Lefke’de önceki akşamdan itibaren başlayan yağmurlar sonucunda, Lefke Deresi ve Çamlıköy (Karkot) Deresi geldi. Dereleri Güzelyurt Barajı’na ulaştıran derivasyon kanalları, molozlar ve çöplerle tıkalı olduğundan su taşkınları meydana geldi. Su taşkınları nedeni ile, derivasyon kanallarının kapakları açılıp, tonlarca su denize yönlendirildi.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, derelerin temizlenmemesinin sorumlusu olarak Su Dairesi’ni gösterdi. Kaya, “Biz bunu üç ay önce bildirmiştik. Su Dairesi yetkilileri bu konuda yerinde tespit yaptılar ama temizlik yapılmadı” dedi.

Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, “Lefke bölgesinden gelen fazla miktarda su, derivasyon kanalıyla Güzelyurt Göleti’ne yönlendirilir. Derivasyon kanalının bir kapasitesi vardır. O kapasitenin üstüne gelen suyu mecburen denize yönlendirdik” dedi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Eski Müsteşarı Hakan Oran, “Su eğer tutulabilseydi, bölgede tarım için kullanılması mümkün olacaktı. Gemikonağı Göleti’nin dolması sevindirici. Ancak diğer taraftan suyun denize akması üzüntü verici.”

Lefke bölgesini etkisi altına alan yağışlar, Lefke Deresi ve Çamlıköy (Karkot) Deresi’nin gelmesine neden oldu. Yağmur sularını Güzelyurt Barajına ulaştıran derivasyon kanallarının moloz ve atık malzemelerle dolu olması nedeniyle dereler taştı ve akan sular denize yönlendirildi. Bölge halkı, tarımda kullanılabilecek suyun denize akıtılmasına tepki gösterdi. 

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Lefke ve Karkot Deresi’nin çok güçlü geldiğini ifade ederek, derelerin derivasyon kanalına girip Güzelyurt Barajı’na ulaştığını ancak derivasyon kanallarının içerisinde bir takım atık malzemeler bulunması ve temizlenmemiş olmasından dolayı, sabah 6:00 civarında derelerin taştığını ve birkaç ağılın içerisine su girdiğini söyledi.

Kaya, derelerin temizlenmemesinin sorumlusu olarak Su Dairesi’ni göstererek, “Biz bunu üç ay önce bildirmiştik. Su Dairesi yetkilileri bu konuda yerinde tespit yaptılar ama temizlik yapılmadı” dedi. Kaya, tedbirlerin dün alındığını ve bir miktar suyun denize yönlendirildiğine işaret etti. Kaya, dün akşam suyun yarısının denize aktığını söyleyerek, bu sabaha kadar ekstra bir durum yaşanmazsa kapakları kapatacaklarını ve suyu Güzelyurt’a yönlendireceklerini kaydetti. 

“Mecburi yönlendirdik”

Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur önceki akşam 17.00 sıralarında Çamlıköy’den geçip Yeşilyurt Hastanesi’nin yanından denize dökülen Karkot Deresi’nin geldiğini, Lefke içerisinden geçen derenin de saat 19.00 sıralarında geldiğini söyledi.

O sıralarda, Güzelyurt Kaymakamlığı, Su Dairesi ekipleri, belediye ekipleri ve polis ekiplerinin bölgede olduğunu söyleyen Bağkur, bu konuda gece devriyeleri yaptıklarını söyledi. 

Bağkur, dün sabahleyin suyun artmasıyla, derivasyon kanalına giren ve Güzelyurt Göleti’ne gelen suyun fazla kısmını kapakları açarak denize yönlendirdiklerini kaydetti. 

Bağkur, “Lefke bölgesinden gelen su, derivasyon kanalıyla, Güzelyurt Göleti’ne yönlendirilir. Derivasyon kanalının bir kapasitesi vardır. O kapasitenin üstüne gelen suyu mecburi denize yönlendirdik.” dedi.

Güney’den dere geldi 

Dün akşam saatlerinde regülâtörlerin kapandığını ve suyun azaldığını anlatan Bağkur, devriyelerin bu sabaha kadar görev yapacağını kaydetti. Bağkur “Kanal bir iki yerde suyu taşıyamadı ve hafif taşkınlar oldu, biz de önlemini aldık” diyerek, sıkıntı olacak bir durum olmadığını, önemli zarar ziyanın yaşanmadığını söyledi. 

Bağkur, Güney’den Peristorona üzerinden Gayretköy Barajı’na akan Peristerona Deresi’nin de geldiğini bu bölgede bir taşkınlık yaşanmadığını da belirtti.

“Yapılması planlanan barajlar hayata geçirilmeli”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Eski Müsteşarı ve bölgenin önemli isimlerinden Hakan Oran, suların denize akmasının üzüntü verici olduğunu belirterek, bundan iki üç ay evvel derelerin içerisi temizlenmiş olsaydı, derelerden gelen suyun önemli bir bölümünün derivasyon kanalları ile Güzelyurt Barajı’na depolanmasının mümkün olacağını ifade etti. 

Oran, “Bu yapıldığı için de suların hatırı sayılır bir bölümü, beklenenden uzak denize akıyor” dedi. Karkot Deresi ve Lefke Deresi üzerine iki tane baraj yapılmasının planlandığına dikkat çeken Oran, bunun Türkiye’den gelecek su projesi çerçevesinde tasarlandığını belirterek, bu barajların önümüzdeki günlerde hayata geçmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. 

Oran, “Su eğer tutulabilseydi, bölge tarımI için kullanılması mümkün olacaktı. Gemikonağı Göleti’nin dolması sevindirici. Ancak, diğer taraftan suyun denize akması üzüntü verici” diye konuştu. “Kanallar gerçek anlamda temizlenmiş olsaydı. Bu su Güzelyurt Göleti’nde toplanacaktı” dedi.