Suna Erden

Polis teşkilatında nakillerle ilgili değişikliği öngören yeni tüzük konusunda, polis bünyesindeki çalışmalar tamamlandı. Tüzük son haliyle Başbakanlığa gönderildi 

Polis Örgütünü Yeniden Yapılandırma Projesi altında düzenlenen ve yapıcı birçok yenilik içeren “Polis Örgütü Atama, Yer Değiştirme ve Nakil Tüzüğü ”ile ilgili polis bünyesindeki çalışmalar tamamlandı. Tüzük son haliyle Başbakanlığa gönderildi. 

Başbakanlık bünyesinde yapılacak inceleme ve değerlendirmelerden sonra tüzük onay için Bakanlar Kurulu’na gönderilecek. Kuruldan onay kararı çıkması halinde yeni tüzük uygulamaya girecek. Öte yandan mevcut nakil tüzüğünde ise her yılın Ağustos ayından yapılan nakillerin tarihi değiştirilerek Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelendi. Mevcut tüzükteki tarih değişikliği de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

EKİM AYINDA NAKİLLER BAŞLAYACAK 

Başbakanlığa gönderilen yeni tüzüğün Bakanlar Kurulu’nda onaylanması halinde Ekim ayı itibari ile nakiller yapılmaya başlanacak. Yeni tüzükte bir polisin yaşadığı yerin merkezinden en fazla 100 km uzağa atanması ve 2 yıl sonra da kendi bölgesine dönmesi öngörülüyor. 

Polislerin daha verimli olması için ikamet ettikleri yerlerin esas alınmasının öngörüldüğü yeni tüzükte şunlar yer alıyor: Bir polis, ikamet ettiği yerin merkezinden 30 kilo metreden fazla bir mesafede hizmet veriyorsa 2 yıl görev yaptıktan sonra kendi bölgesine nakil olabilecek. İlk etapta tüm nakillerin yapılması mümkün olmadığı için peyder pey yapılacak. Yılın her Ağustos ayında yılda 1 kez yapılan nakiller gerekirse sistem oturana kadar yılda 2’ye çıkarılacak. 

BİR ÇOK KİŞİ BU TÜZÜĞÜ BEKLİYOR 

Nakil Tüzüğü Taslağı’nda görev yerleri ise 1.Hizmet Bölgesi ve 2.Hizmet Bölgesi olarak ikiye ayrılıyor.1 Hizmet bölgesi; bir polisin yaşadığı yerin merkezinden 30 kilometreye kadar uzak olan yerleri, 2.Hizmet Bölgesi ise bir polisin yaşadığı yerin merkezinden 100 kilometreye kadar uzak olan yerleri kapsıyor. Taslakta bir polisin en fazla nakil olabileceği uzaklıkğın100 km olabileceği belirtiliyor. 

Yaşadığı yerden 30 km’den uzağa nakil olanlar yani 2.Hizmet Bölgesi’ne atananlar 2 yıl sonra kendi bölgesine geri dönebilecek. Nakillerde sicil notu ve kıdem baz alınacak. Mesela Gazimağusa’ya 60 polis atanması gerekiyorsa ancak 80 kişi başvuru yapmışsa sicil notuna göre ilk 60 seçilecek. Eğer sicil notları denk olursa bu kez kıdemine göre sıralama yapılacak. Öte yandan nakiller yapılırken sağlık raporları, polislerin bakmakla yükümlü olduğu hastalar veya kendi sağlık sorunları göz önünde bulundurulacak.