Denetimi engellemenin suç olduğunun altını çizen Korahan, Sayıştay Yasası’nın 4. maddesinde denetimi engellemenin ve bilgi/belge sunmamanın suç olduğunun yazdığını açıkladı.

Sayıştay denetçilerinin, Kıb-Tek’i denetlemelerinin engellenmesiyle başlayan süreç yargıya intikal ediyor. 

Savcılık inceliyor

Savcılık’ın, Korahan’ın talebini incelemekte olduğu, gerekçelerin toplandığı, hangi yasa kapsamında dava açılabileceğinin incelendiği, bunun da çok uzun sürmeyeceği öğrenildi.

Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in, Sayıştay denetçilerinin görev yapmasını engellemesinden ötürü yasanın gereğini yaparak Başsavcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ve gerekli cezai kovuşturmanın başlatılmasını talep ettiklerini söyledi. 

Denetimi engellemenin suç olduğunun altını çizen Korahan, Sayıştay Yasası’nın 4. maddesinde denetimi engellemenin ve bilgi/belge sunmamanın suç olduğunun yazdığını açıkladı. Bunun cezai müeyyide gerektirdiğini belirten Korahan “’Beni denetleme yetkileri yoktur’ demesi doğru değildir. Sayıştay Yasası’nın 4. maddesi, denetimi engellemenin ve bilgi/belge sunmamanın cezai müeyyide gerektirdiğini yazar. Üç yıla kadar hapislik veya asgari ücretin 10 katı kadar para cezası veya her ikisi birden…” şeklinde konuştu.

Denetçiler usulsüz borçlanmaları ortaya koymuştu

Sayıştay denetçileri, Kıb-Tek’in, 2014 yılı içerisinde bankalardan yapmış olduğu borçlanmalara ilişkin denetimlerini rapor haline getirdi. Buna göre Kıb-Tek’in 26-03-2014 tarihinde Creditwest Bank’tan, 7 milyon 500 bin Dolar, 30-04- 2014 tarihinde Asbank’tan 7 milyon 157 bin 370.21 Dolar,  13-05-2014 tarihinde Şekerbank’tan 3 milyon 500 bin Dolar, 27.05. 2014 tarihinde Creditwest Bank’tan 3 milyon 500 bin Dolar, 04.11.2014 tarihinde Vakıflar Bankası’ndan 2 milyon 500 bin Dolar aldığı ve dört borçlanmadan Borç Yönetim Komitesi’nin onayının olmadığı, en son borçlanmada ise Borç Yönetimi Komitesi onayının ve Bakanlar Kurulu kararının olmadığı ortaya çıktı. 

Yasa 5 yıl hapislik öngörüyor

Kıb-Tek’e 45/2011 Sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası’nın, “Suç ve Cezalar” yan başlıklı 21. maddesinin 1. fıkrası maddesi hatırlatılarak, “Bu yasanın, 7’nci, 8’inci, 9’uncu, 10’uncu ve 14’üncü maddelerinde düzenlenen borçlanma ile ilgili limit ve usullere uymayan kurum ve kuruluşların, yukarıda belirtilen maddelerdeki limit ve usullere uyulmamasından sorumlu olan veya yapılan işlemlerde veya alınan kararlarda açıkça imzası bulunan yöneticiler ile yönetim kurulu üyeleri bir suç işlemiş olurlar ve mahkûmiyetleri halinde beş yıla kadar hapis cezasına veya 20 bin TL kadar para cezasına veya her ikisine birden çarptırılabilirler” denildi.

Sayıştay denetleyebilir

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, “Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası Kıb-Tek’i kapsamıyor” derken, Borç Komitesi’nden izinsiz borçlanma yapan Kıb-Tek’in, denetçileri kurumdan çıkarmasının yasalara aykırı ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun 45/2011 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası kapsamında olduğu, Savcılık’ın verdiği karar doğrultusunda kamuoyuyla paylaşılmıştı. Savcılık’ın Sayıştay’a gönderdiği raporda, KKTC Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası’nın, “Kapsam” yan başlıklı 4. Maddesine göre, Kıb-Tek’in de bunun dışında tutulamayacağı da vurgulanmıştı.