Toparlanıyoruz Hareketi, hükümete, Devlet İhale Tüzüğü’nün “suiistimale açık olan ve belirsizlik içeren” üçüncü maddesinin ikinci fıkrasını değiştirme ve Kamu İhale Yasa Tasarısı’nı geciktirmeden Meclis Genel Kurulu’na getirme çağrısı yaptı.

Toparlanıyoruz Hareketi’ndan yapılan açıklamada, Devlet İhale Tüzüğü’nün suiistimale açık olmasına rağmen yönetime gelen siyasi partiler tarafından bir türlü değiştirilmediğini ve doğru düzgün bir Kamu İhale Yasası hazırlanmadığı iddia edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Devlet İhale Tüzüğü’nün 3. maddesinin 2. fıkrası suiistimale açıklık oluşturan bir maddedir. Söz konusu madde şöyledir:

‘Bakanlar Kurulu, özelliği olan ihaleleri bu Tüzük kapsamı dışında bırakabilir. Ancak, bu Tüzük kapsamı dışında bırakılacak ihalelerle ilgili koşullar belirlenir.’

Bu maddedeki en büyük sorun özelliği olan ihaleler kavramının tüzük içerisinde tanımlanmamış olmasıdır. Bu tanımlamanın yapılmamış olması hükümete gelen siyasi partilerin kendi keyiflerine göre özelliği olan ihaleleri belirlemesine neden olmaktadır. Böylece hükümetler bazı hizmet alımlarını herhangi bir ihaleye tabi tutmaksızın çeşitli kişi veya şirketlerden yapmaktadır.”

CTP– DP UG hükümet döneminde yaptıkları bir bilgi edinme başvurusuna da değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“’Özelliği olan ihaleler ne demektir?’ diye sormuştuk. Verilen yanıt şuydu:

1) Aciliyet içeren, kısa sürede tamamlanması gerekli olup ihale süreci için beklenemeyecek işler
2) Daha önce alınan bir marka veya firma’ya ait makine, araç-gereçle ilgili yedek parça ve bakım işleri
3) Yapılacak işin rekabet ortamının oluşturulamayacağı, özel bir bilgi ve birikim gerektiren işler
4) Gizlilik içeren askeri malzeme ve muharebe malzemesine ilişkin ihaleler
5) Aciliyeti olan sağlık malzemesi, ilaç ve tıbbi malzeme
Bu kriterler ilk bakışta makul görünmektedir. Fakat bu kriterler bir hükümetin kendince belirlediği kriterlerdir. Yani bir başka hükümet görevde olduğunda bu kriterleri keyfine göre değiştirebilecektir. Oysa bir hukuk devletinde kurallar yönetenlerin keyfine bırakılamaz”

Yaptıkları çalışma neticesinde 2014 yılında Devlet İhale Tüzüğü’nün 3. maddesinin 2. fıkrasına dayanılarak 25,35 Milyon Türk Lirası ve 349,918 Euro; 2015 yılında ise 46.81 milyon Türk Lirası, 691,000 Euro ve 292,500 Sterlin tutarında ihalesiz bir şekilde harcamalar yapıldığını tespit ettikleri iddia edilen açıklamada, bu harcamaların hepsinin yukarıda değinilen 5 kritere uyup uymadığının tartışmalı olduğu savunuldu.

Açıklamada, “Bir hukuk devletinde hükümetin hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri açısından tartışmalı işlemleri olması kabul edilemezdir” denildi.