Toparlanıyoruz Hareketi, sahil belediyelerine çağrı yaparak, belediyeleri “görev ve yetkilerini hatırlamaya” davet etti.

Toparlanıyoruz Hareketi’nden yapılan açıklamada, belediyelerin bugüne kadar görev ve yetkilerini yasal mevzuatta düzenlenen şekilde layıkıyla yerine getirmediği savunularak, belediyelere plaj kullanımına dair yasal yetki ve sorumluluklarını hatrırlatmanın örgütün görevi olduğu kaydedildi.

Bu kapsamda belediyelerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğinin takipçisi olacağını ifade eden örgüt, belediyelerin hatırlamasını istediği yetki ve sorumluluklarını şöyle sıraladı:

“Anayasa’nın 38. maddesi yurttaşların 100 m’lik kıyı şeridine girmesinin engellenemeyeceği ve ücrete tabi tutulamayacağını düzenlemektedir. Öte yandan 26/1993 sayılı Plajların Kullanım ve Denetimi Yasası, yurttaşların herhangi bir ücret ödemeden plajlara girişlerinin ve kullanmalarının sağlanmasını ve yetkili mercilerce yerinde gerekli denetimin yapılmasını amaçlamaktadır.

Plajların Kullanım ve Denetim Yasası’na göre mülkiyeti devlete ait olan plajlara girişte yurttaşlardan herhangi bir şekilde ücret talep edilemez. Bu kural; mülkiyeti devlete ait olup kişi veya kişilerin işletmesine veya kirasına verilen plajlar için de geçerlidir.

Plajların Kullanımı ve Denetim Yasası plajlarda sadece duş, kabin, şemsiye, şezlong hizmetlerinin kullanılması veya verilmesi halinde her biri için 3.000 TL (TL’den altı sıfır atılmadan önceki değerdir) talep edilebileceğini belirtmektedir.

Bu kurallara aykırı davranışta bulunan plaj işletmecisi veya sahibinin, bir suç işlemiş olacağı ve hapis cezasına çarptırılabileceği veya işletmeye kapatma cezası verilebileceği yasa içerisinde açıkça düzenlenmiştir.”

Açıklamada, bu kurallarının uygulanıp uygulanmadığını denetleme sorumluluğunun belediyelerde olduğu ve bu amaçla bir denetçi memur görevlendirmeleri gerektiği ifade edildi.

Belediyelerin denetleme görevinin sadece plajlarda ücret tahsilini denetlemekle sınırlı olmadığı kaydedilen Toparlanıyoruz Hareketi açıklamasında, “Buna ilaveten plajlarda bulunan işletmelerin plajları temiz tutup tutmadığı; hizmet verilen alan içerisinde deniz kazalarını önleyici önlemler ile can kurtaran önlemleri alıp almadığı; yine işletme içerisinde satılan yiyecek ve içeceklerin fiyatlarının denetlenmesi de Belediyelerin görevi içerisindedir. Bu görevler yasal mevzuatta açıkca belirtilmiş olup, yasal yükümlülüğünüzdür” denildi.