Dava, Toparlanıyoruz Hareketi’nin, “Tahsin Ertuğruloğlu’nun bakanlığı döneminde bir şirketten 11 milyon 250 bin Dolarlık ihalesiz hizmet alındığı” iddiasıyla ilgili, Bilgi Edinme Yasası uyarınca bakanlıktan istediği bilginin verilmemesi üzerine açıldı.

Toparlanıyoruz Gönüllüsü Ortunç Özbaylı imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Bilgi Edinme Yasası uyarınca Ulaştırma Bakanlığı’ndan talep edilen bilgilerin halen verilmemesi üzerine bugün YİM’de dava açıldığı ve bilgi edinme başvurusuna cevap verilmesinin talep edildiği duyuruldu.

Açıklamada, “Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu bizi haklı görüp Bakanlığa ‘cevap ver’ demesine rağmen bilgiler halen saklanmaktadır. Bu nedenle bugün Yüksek İdare Mahkemesi'nde bir dava açarak Ulaştırma Bakanlığı'nın yaptığımız bilgi edinme başvurusuna cevap vermesini talep ediyoruz” denildi.

“Ocak ayında dönemin Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun herhangi bir ihale gerçekleştirmeden birtakım hizmetlerin alınması karşılığında bir şirkete 11 milyon 250 bin Amerikan Dolar ödenmesi için anlaştığının ortaya çıktığı” kaydedilen açıklamada, Ombudsman’ın da kamuoyu önünde açıkça sorgulamasına rağmen Ertuğruloğlu’nun tatmin edici cevap vermediği savunuldu.

Toparlanıyoruz Hareketi’nin Ertuğruloğlu’nun bu hareketinin hukuka aykırı olduğu ve suç teşkil ettiği iddiasıyla Meclis soruşturması başlatılmasını talep ettiği belirtilen açıklamada, Meclis’teki iradenin yeterince talepkâr olmadığı kaydedildi.

Bilgi Edinme Yasası uyarınca konuyla ilgili talep edilenlerin de hatırlatıldığı açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi:

“Biz bugün açtığımız dava ile bilgi edinme hakkımızı yönetenlere yedirmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Siz istediğiniz kadar karanlık işlerinizi ve ilişkilerinizi korumaya çalışın biz hesap verebilir, şeffaf ve hukukun üstünlüğüne bağlı bir yönetim anlayışını geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”