İşte Toparlanıyoruz Hareketi'nin konu ile ilgili yapmış olduğu yazılı açıklama:

Toparlanıyoruz Hareketi, Toplum Sözleşmesi’nde yer alan “kendi irademize dayalı bir gelecek” ilkesinin ilerletilmesi kapsamındaki çalışmalarına devam ediyor. Bilindiği üzere, kısa bir süre önce Hareket, Başbakanlık nezdinde yaptığı bilgi edinme başvurusunda, KKTC Merkez Bankası’nın yönetimi ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı ile Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın atanma usulleri ve uygulaması hakkında bazı sorular sormuştu. Hareket’ten bugün yapılan açıklamaya göre, Başbakanlık’tan bu bilgi edinme başvurusuna verilen karşılıkta sorulan soruların özüne ilişkin cevaplar bulunmaması, yani istenen bilginin verilmemiş olması üzerine, konu Toparlanıyor Hareketi tarafından Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu’na taşındı.. Toparlanıyoruz Hareketi’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“CTP BG–DP UG Hükümeti’nin hazırladığı Hükümet Programı içerisinde KKTC Merkez Bankası’nın yönetiminin doğrudan doğruya KKTC yöneticileri tarafından atanacağı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı ile Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın KKTC yurttaşı olacağı yönünde taahhütler bulunmaktadır. Buna ilaveten Hükümet, Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkilerinde ‘sağlıklı ilişkiler ve toplumsal onurumuzu gözeten saygı ve eşitlik yanlısı yaklaşımları önemsemekte’ olduğunu ifade etmektedir. Bu bağlamda Toparlanıyoruz Hareketi, Hükümet’in söz konusu taahhütlerinde ne kadar samimi ve kararlı olduğunu ve bu vaatlerle neyi kastettiğini öğrenebilmek için geçtiğimiz günlerde Başbakanlık nezdinde bilgi edinme başvurusu yaptı. Ancak Başbakanlık gönderdiği yanıtta başvuruda talep edilen bilgi ve belgeleri vermekten kaçındı. Bunun üzerine Toparlanıyoruz Hareketi, konuyu Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu’nun huzuruna götürdü. Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu ise Başbakanlık’ın Toparlanıyoruz Hareketi’ne talep ettiği bilgiyi vermesi; bilgi verilememesi haline ise bunun gerekçeleri ile birlikte izah edilmesi gerektiğine karar verdi.”

Yaptığı açıklamada, Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu’nun kararlarının bağlayıcı olduğunu hatırlatan Toparlanıyoruz Hareketi, bilgi edinme başvurusunun kasten engellenmesinin Ceza Yasası’na göre bir suç teşkil edeceğini ve bunun karşılığının iki (2) yıl hapis cezası olduğuna dikkat çekti.

Toparlanıyoruz Hareketi’nin Başbakanlık’tan istediği bilgi ve/veya belgeler nelerdi?

1) Hükümet Programı'nda K.K.T.C. Merkez Bankası’nın yönetiminin doğrudan doğruya K.K.T.C. yetkili makamları tarafından atanacağına dair bir hedef vardır. Ancak 41/2001 Sayılı Yasa incelendiğinde, K.K.T.C. Merkez Bankası yönetimini atama yetkisinin halihazırda doğrudan doğruya K.K.T.C. yetkili makamlarında olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda, söz konusu hedefle ne anlatılmak istenmektedir?

2) 29/1976 Sayılı Güvenlik Kuvvetleri’nin Kuruluşu, Görev ve Yetkiler Yasası, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nın K.K.T.C. yurttaşlarından olmasını engelleyen herhangi bir düzenleme içermekte midir?

3) 3/1972 Sayılı Sivil Savunma Yasası, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın K.K.T.C. yurttaşlarından olmasını engelleyen herhangi bir düzenleme içermekte midir?

4) Eğer K.K.T.C. Merkez Bankası yönetimi şu anda doğrudan doğruya K.K.T.C. yetkili makamları tarafından atanmıyorsa, bu atamalara ilişkin mevcut uygulama nedir?

5) Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nın atanmasına ilişkin mevzuat ve/veya uygulama nedir?

6) Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın atanmasına ilişkin mevzuat ve/veya uygulama nedir?

7) Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nın ve Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın K.K.T.C. yurttaşlarından olması için hükümetin bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar nedir?