Toparlanıyoruz Hareketi’nin, Merkezi İhale Komisyonu’ndan talep ettiği bilgiler için istenen ücretin hesaplanma şekline yaptığı itiraz, B.E.D.K. tarafından haklı bulundu.

Hareket, bir süre önce Merkezi İhale Komisyonu’na, Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında başvuru yaparak, “Son beş (5) yıllık dönemde ihaleyle gerçekleştirilen hizmet alımları ve müteahhitlik işlerinin kaç tanesinde, ihaleye çıkılmaksızın ek iş alımı yapıldığı, ne kadar ek kaynak aktarıldığı, ve aynı ihale içinde, ihale bedelinin %20’sini geçecek şekilde “ek iş” alımı yapılıp yapılmadığı” konusunda bilgi ve belge talep etmişti. Komisyon’un Hareket’e cevabında, bu bilgilerin verilebilmesi için yapılması gereken işin bedeli olarak, 485 TL tutarında bir ücret yatırılması gerektiği belirtilmişti.

Bunun üzerine Toparlanıyoruz Hareketi, istenen bu ücretin hesaplama şeklinin Bilgi ve Belgeye Erişim Tüzüğü’ne uygun olmadığı ve bu tür yüksek ücretlerle bilgiye erişim hakkının kullanılmasının mümkün olamayacağı temelinde bir itiraz ile konunun incelenmesi için B.E.D.K.’na başvuruda bulunmuştu.

Bu başvuruyla ilgili incelemesini geçtiğimiz günlerde sonuçlandıran B.E.D.K., Toparlanıyoruz Hareketi’nin itirazını haklı buldu. B.E.D.K., “ödenmesi gereken ücretin yeniden hesaplanarak Yasanın ruhuna uygun olarak hesaplanması” gerektiğine karar verdi. Aynı kararda “kişilerin bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere gerekli idari ve teknik önlemlerin alınması şarttır” denildi.

Toparlanıyoruz Hareketi tarafından yapılan açıklamada, yasalarla düzenlenen Bilgi Edinme Hakkı’nın doğru ve etkin kullandırılması yerine, erişimi zorlaştıran veya engelleyen bu tür yaklaşımların bir kez daha reddedildiği ifade edildi. Toparlanıyoruz Hareketi ayrıca, halkın bilgi edinme hakkını kullanabilmesini sağlamak amacıyla yasalarca belirlenmiş idari ve teknik önlemleri zamanında almayan devlet dairelerinin, görevlerini ihmal ediyor olduklarını belirtti.

Hatırlanacağı üzere; bir süre önce de Toparlanıyoruz Hareketi tarafından Meclis Başkanlığı’na, siyasilerin mal bildiriminde bulunup bulunmadığı sorulmuş, Meclis Başkanlığı ise yanıt olarak Bilgi Edinme Hakkı Yasası altında “idare” kapsamında olmadığını ileri sürerek bilgi verme yükümlülüğü olmadığını söylemişti. Toparlanıyoruz Hareketi’nin bu duruma ilişkin itirazını değerlendiren B.E.D.K., “Meclis Başkanlığı’nın Mal Bildirimi Yasası gereğince idare kapsamında olduğu ve bu yüzden bilgi vermek yükümlülüğü olduğu” yönünde karar almıştı.