Toparlanıyoruz Hareketi, “Sayıştay Başkanlığı, LTB raporunu yayınlamak için neyi bekliyor?” diyerek, Sayıştay Başkanlığı’ndan, Lefkoşa Türk Belediyesi Raporunu yayınlamak için neyi beklediğini açıklamasını istedi.

Toparlanıyoruz Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki kamu kuruluşlarının denetimi için mekanizmaların etkinliği konusunda ciddi sorunlar olduğu ve Sayıştay’ın, uzun zamandır beklenen Lefkoşa Türk Belediyesi hakkındaki son araştırmasını hala bir türlü yayınlanamamış olmasının da bu sorunlara bir örnek teşkil ettiği belirtildi.

“Sayıştay, bir yıldır ‘son aşamasında’ olduğu söylenen Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) hakkındaki raporunu nedense hala yayınlamamış olduğu gibi, kamuoyuna bu durumun nedenini açıklayan herhangi bir gerekçe de sunmadığı kaydedilen açıklamada, “hukuka aykırı olan ve iyi yönetim ilkelerini ihlal eden icraatların tespit edilmesi ve bu icraatlarda sorumluluğu bulunan kişilerin yaptırıma tabi tutulması,  kamu yönetiminde hesap verilebilirlik ve saydamlığın gelişebilmesi için olmazsa olmazdır. Bu ise ilgili denetim mekanizmalarının etkin ve hızlı çalışmasını gerektirir. Bu bağlamda, görevi kamu bütçesinin denetlenerek doğru yönetilmesine yardımcı olmak olan Sayıştay’ın, LTB’nin mali denetimine ilişkin raporunu yayınlamakta bu kadar gecikmiş olması çok ciddi bir eksikliğe işaret etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Toparlanıyoruz Hareketi, Sayıştay Başkanlığı’nı LTB hakkındaki raporunu bir an önce kamuoyu ile paylaşmaya ve raporun yayınlanmasında yaşanan büyük gecikmenin nedenlerini kamuoyuna izah etmeye davet etti.