Toparlanıyoruz Hareketi (Temiz Toplum Derneği), kamu yararı, şeffaflık ve hesap verebilirlik adına Ulaştırma Bakanlığı’nın, Ombudsman’ın sorularını yanıtlamasını ve halkın Ercan Havalimanı’ndaki olayla ilgili aydınlatmasını istedi.

Hareketten yapılan yazılı açıklamada, Ombudsman Emine Dizdarlı’nın, Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Bakanlar Kurulu’na bazı önemli sorular yönelttiği ifade edildi ve bu soruların cevaplanması gerektiğini kaydetti.

Bakanlar Kurulu’nun Ekim ayında “KKTC Ulaştırma Bakanlığı’nın; Ulaştırma Bakanlığı’nın uhdesinde olan ve Bakanlık adına yapılması gereken kontrollük işleri, bilgi akışının sağlanması, müşavirlik ve hukuk hizmetlerinin” Türkiye’de faaliyet gösteren iki özel şirketten alınmasına ve bu amaçla söz konusu şirketlere toplamda 11 milyon 250 bin ABD Doları ödenmesine ve bu bedellerin şu anda Ercan Havaalanı Projesi’ni yürütmekte olan şirket tarafından karşılanmasına karar verdiğini belirten Toparlanıyoruz Hareketi, şunları kaydetti:

“Hükümetin bu kararını kamuoyu önünde sorgulamayı tercih eden Ombudsman Dizdarlı, sorularını, hükümetin alışık olmadığı bir şekilde, bir basın duyurusu yayınlamak suretiyle sordu. Ne var ki, son derece açık olan bu kritik soruların muhataplarından aradan üç gün geçmiş olmasına rağmen  hala herhangi tatminkar bir cevap gelmiş değildir.

Konunun muhataplardan biri olan Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu, ilk olarak sorulan sorulara cevap vermek yerine Ombudsman’a son derece yakışıksız ifadeler kullanarak saldırmaya kalkışmıştır. Bakan Ertuğruloğlu’nun bugün yayınladığı bildiri içerisinde ise, hala sorulan sorulara cevap olabilecek hiçbir izahat yoktur.

Sayın Bakan, soruları geçiştirmeye çalışmakta, daha da önemlisi, bu son açıklaması ile kamu yararını gözetmenin anlamını bilip bilmediği konusunda ciddi kuşku yaratmaktadır.

Konuyla ilgili bir diğer muhatap olan Başbakan Ömer Kalyoncu’nun açıklamalarına gelince, bunlardan pek bir mana çıkarmak mümkün olmadığı için, bu aşamada herhangi bir yorum yapamıyoruz. Şimdilik, Başbakan’ın bu konuda halkı tatmin edecek bir izahat yapmasını hala umut ettiğimizi söylemekle yetineceğiz.”