Toparlanıyoruz Hareketi, “Ulaştırma Bakanı ve Başbakan’ın  hesap verebilirlik açısından hayal kırıklığı  yarattıklarını” savundu.

Toparlanıyoruz Hareketi’nin, , Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği önerge üzerine 14 Ekim 2015 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla ilgili Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı’nın sorduğu sorular sonrasında ortaya çıkan gelişmeleri  endişeyle takip ettiği açıklandı.

Toparlanıyoruz Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, Ombudsman Emine Dizdarlı’nın sorduğu sorular karşısında Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun ilk andan beri takındığı tavrın düşündürücü olduğu ifade edildi.

Açıklamada, görevini hatasız ve kusursuz bir şekilde yaptığını düşünen Tahsin Ertuğruloğlu'nun sorulara anında, belgeleri ile cevap verebilme şansı bulunduğu ifade edilerek şu sorular yöneltildi:

“Tahsin Bey, Ombudsman’ın sorduğu sorulara teker teker cevap vererek hem yaptığı işin doğruluğunu hem de hesap verebilirlik konusundaki hassasiyetini ispatlama şansını neden elinin tersi ile itmiştir? Soruları kısaca, sağa sola sapmadan, kişileri itham etmeden cevaplamak çok mu zordur? Ombudsman'ı hedef almak yerine, sorulan sorulara cevap verilse konu derhal  kapanmaz mıydı?

Konu çok basittir. Ombudsman, görevinin gereği olarak, Ulaştırma Bakanlığı’na ve Bakanlar Kurulu’na 10 tane soru sormuştur. Ulaştırma Bakanı’nın sorulan sorulara cevap vererek halk nazarında güvenirliliğini artırma fırsatına sahip olmasına rağmen yaptığı açıklamalarla seviyesini giderek düşürmektedir. Kendisinden beklenen şeffaflık ve hesap verebilirlik yaklaşımından uzak, saldırgan bir görüntü çizmektedir”

Açıklamada, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun basın yoluyla yaptığı açıklamalarla gaf üstüne gaf yaptığı iddia edildi.

Öte yandan Başbakan Ömer Kalyoncu’nun konuyla ilgili verdiği ilk beyanın anlaşılmasının çok güç olduğu ileri sürülen açıklamada, bu beyan içerisinde Ombudsman’ın sorduğu sorulara hiçbir şekilde izahat verilmediği, Başbakan’ın sessizliğini hala koruduğu öne sürüldü

Açıklamada, “Uzun yıllar boş ve işlevsellikten uzak kalan bir makam eğer tekrardan iş yapıyor hale geliyorsa, bu takdir edilmesi gereken bir durumdur. Kınanacak veya görmezden gelinecek bir durum değildir. Ülkemizde değişim ve reformdan bahseden siyasiler, eski alışkanlıklarından vazgeçmeli, halkın karşısında  her zamankinden daha fazla, daha açık ve hesap verebilir olmaya alışmak zorundadırlar” denildi.

Açıklamada, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Başbakan Ömer Kalyoncu’nun  süreçte sergiledikleri yaklaşımların, siyasilere güven açısından, kendi hanelerine yazılmış birer eksi not olduğu ve kendilerinin bu yaklaşımlarıyla hatırlanacakları görüşüne yer verildi.