Hareket tarafından yapılan açıklamada “66 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek yaptığı açıklamada yer aldığı gibi, Koordinasyon Ofisi kurulmasının hangi ihtiyaçtan kaynaklandığı belli değildir. Ayrıca Koordinasyon Ofisi’ne  “Türkiye’de Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen program ve projelerden KKTC tarafından uygun görülenlerin yürütülmesi”, “KKTC’de yaşayan gençlere ve engellilere yönelik ihtiyaçların saptanması” gibi, aslında KKTC Hükümetinin tek başına yürütmekle yükümlü olduğu görevler verilmektedir. Öte yandan sözkonusu uluslararası andlaşmanın, Hükümet tarafından, meclis onayı olmaksızın yürürlüğe sokulması Anayasa’ya aykırı bir girişimdir. Bu durum demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri açısından kabul edilebilir değildir. Hükümet tarafından yaratılan bu hukuka aykırı oldubitti, 66 sivil toplum örgütünün açıklamasında da yer aldığı gibi, Hükümet’in “temel demokratik prensipleri dahi içselleştiremediğini” ve “böylesi bir anlaşmaya karşı oluşabilecek muhalefete toleransının olmadığını göstermektedir” denildi.

Koordinasyon Ofisi Andlaşması’nın Hükümet tarafından Anayasa’ya aykırı olarak, Meclis onayı alınmadan yürürlüğe sokulması ile ilgili rahatsızlığın bazı milletvekilleri tarafından da dile getirildiğini belirten Toparlanıyoruz Hareketi, başta TDP milletvekili Zeki Çeler olmak üzere, CTP milletvekilleri Tufan Erhürman ve Ferdi Sabit Soyer’in bu yönde açıklamaları olduğuna dikkat çekti.

Toparlanıyoruz Hareketi olarak, hukuka uygun olmayan ve içerik olarak da sakıncalar içeren bu andlaşmaya yönelik tepkilerin sadece muhalif açıklamalarla kalmaması ve somut bir girişim yapılması gerektiği inancındayız. Bu somut girişimin de  gerek Anayasa Mahkemesi’nde gerekse Yüksek İdare Mahkemesi’nde açılacak davalarla yapılabileceğine inanıyoruz.

Bu nedenle Hükümet tarafından Anayasa’ya aykırı bir şekilde gerçekleştirilen uygulamaya karşı çıkan milletvekillerine açık çağrı yapıyoruz: Gelin; hangi amaçla imzalandığı açık olmayan, Hükümet tarafından tartıştırılmak istenmeyen, Meclis iradesini devre dışı bırakarak hukuka aykırı bir şekilde yürürlüğe sokulan Koordinasyon Ofisi Andlaşması’nın yargı denetiminden geçebilmesi için gerekli hukuki girişimi bir an önce başlatalım.