İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TGRT Haber’e konuştu. Topbaş, Gezi Parkı eylemlerine neden olan Taksim Topçu Kışlası’nın yapılacağını söyledi:

“Tartışalım, görüşelim denmiyor. Almanya’da falan bunun örnekleri var. Sergileniyor, halk ‘tamam’ diyor ve yapılıyor. Taksim artık metroların entegre olduğu bir yer haline geldi. İnsanların Taksim’de oturacakları, vakit geçirecekleri hiçbir yer yok. Geçmişte rezidans, otel, AVM yapılacak diye algılandı. Böyle bir şey düşünülmedi. Sayın Cumhurbaşkanımız ufak ticari üniteler diye bahsetti.

Taksim Topçu Kışlası'nı yapacağız. Cumhurbaşkanımız zaten net söylüyor. Fonksiyon olarak sanat galerisi düşünüyoruz. Onun için çok fazla ağaç kaldırılmıyor. O ağaçlar çok eski değil. Sanat galerisinin altında iç ve dışa bakan kafeler düşünüyoruz. İnsanların Şanzelize’ye gittiği gibi gelip orada kafelerde de geç saatlere kadar oturduğu gibi bir sanat galerisi olabilir. Bunun proje çalışmaları devam ediyor. Altında otoparkı da olacak. Bununla ilgili kurul kararları vardı. Mahkeme kararları da yapılabileceği yönünde netleşti. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu eserin yapılmasının doğru olacağını söyledi. Kentin kültürüne hizmet edecek."

Taksim AKM'de her şeyin bir arada yapılmasının yanlış olduğunu ifade eden Topbaş, “Burada konser de, opera da veriyoruz. Toplantılar da yapılıyor. Esasında opera farklı bir şey. Onun kendi tınısı, akustiğine uygun olarak yapılması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız söylüyor. Orada İstanbul Büyükşehir Belediyemize ait otoparkı da katarak, mimarlarımızın güzel projesiyle bir opera binasının hayata geçmesi lazım. Yıllardan beri bu şekilde duruyor. Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ne de karşı çıkıldı. Yaptık, şu anda mükemmel bir tiyatro salonu olarak hizmet veriyor" diye konuştu.

Erdoğan 'Müze yapacağız' demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak darbe girişiminin ardından Kısıklı’daki evinin önünde toplanan vatandaşlara hitap ederken Topçu Kışlası’ndan bahsetmişti. Taksim Meydanı ve Saraçhane Parkı'nda canlı yayınla kendisini izleyenleri selamlayan Erdoğan, "Taksim'deki kışla inşallah isteseler de istemeseler de tarihine uygun olarak o da yapılacak. Orada bir tarih müzesi yapacağız, bir şehir müzesi yapacağız" demişti.