Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ile Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, iki Bakanlık arasında turizm ve kültür alanında yapılması öngörülen çalışmaları ele aldı.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ile Turizm Bakanlığında görüştü.

Yalçın Topçu, görüşmenin başında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının geleceğe daha güvenli bakabilmesi adına, turizm ve kültür alanında mevcut  ilişkilerin ne kadar daha ilerletilebileceğini ele  alacaklarını söyledi.

“TÜRKİYE ÜZERİNDE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEK”

Topçu, “Türkiye Anavatan ve garantör olarak Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünün korunması, adadaki gerçeklere dayalı kalıcı bir barışın sağlanması hususunda, üzerine düşen tarihi görevini yerine getirmeye devam edecek” dedi.

Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm için, Türkiye’nin irade ve kararlılık gösterdiğinin uluslararası toplum tarafından da kabul edildiğini kaydeden Topçu, müzakerelerin başlamasıyla ciddi derecede olumlu bir hava oluştuğunu, olumlu havanın sürdürülmesi ve fırsat penceresinin kullanılmasının önemli olduğunu belirtti.

Bulunacak bir anlaşmanın tarafların siyasi eşitliği ile Türk Yunan dengesini gözetmesinin, Kıbrıs Türklerini azınlık duruma düşürmemesinin önem arz ettiğini kaydeden Topçu, “Kıbrıs Türkünün layık olduğu konumu kazanmasını sağlayacağımıza inancımız tamdır” dedi.

KOALİSYON HÜKÜMETİNE DESTEK

CTP - UBP Koalisyon Hükümetine destek de belirten Topçu, “Siyasi yelpazenin farklı kanatlarındaki iki parti arasında geniş tabanlı bir hükümetin kurulmuş olması, KKTC’nin kalkınması ve gelişmesinde de çok büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Turizm ve yüksek öğretimdeki gelişmenin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Topçu, KKTC’nin Doğu Akdeniz’de cazibe merkezi olabilmesi yöndeki projelerini hayata geçirmeye devam edeceklerini de ifade etti.

“BARIŞ SUYU…”

KKTC’ye Su Temin Projesi kapsamında Türkiye’den gelen suya da değinen Topçu, “Suyun buradaki kardeşlerimiz tarafından iyi yönetileceği, iyi işletileceğine eminiz” dedi.

Topçu, suyun adada “barış ve huzur” a vesile olmasını da temenni etti.

1445257814.jpg

ORTAK ÇALIŞMALAR

İki Bakanlık arasında yapılmasını öngördükleri çalışmalara da değinen Yalçın Topçu, KKTC’deki tiyatro topluluklarını Türkiye’de ağırlamayı,  tiyatro yöneticisi ve oyuncu değişimini içeren ortak proje ve halk kültürü alanında ortak çalışma geliştirmeyi öngördüklerini ifade etti.

Turizm alanında ise Topçu, eğitimle ve yatırım olanaklarıyla ilgili ortak çalışma düzenlenmesi, turizm işletmelerinin kalite standartlarıyla ilgili mevzuat çalışması başlatılmasını; turizm teşvik, tecrübe ve turizmle ilgili araştırma ve istatistiklerde de elde edilen tecrübelerin paylaşılması, tanıtma alanında çalıştay ve eğitim turları düzenlenmesini öngördüklerini kaydetti.

Topçu, “Seyahat yazarları, gazeteciler, film ekipleri, tur operatörleri, kanaat önderlerinin ağırlanmasının ülkelerimiz arasındaki karşılıklı turist akışının artırılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Bugünkü görüşmede söz konusu konuların ele alınacağını ifade eden Topçu, amaçlarının mevcudu daha ileriye taşımak olduğunu söyledi.

Türkiye’de KKTC yılı ilan edileceği ile ilgili bir soru üzerine Topçu, bugünkü görüşmede bunun takvimini, nasıl yapılacağını ve ne zaman olacağını da ele alacaklarını söyledi.

SUCUOĞLU

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ise, ülkenin önünü açacak sektörlerin turizm ve eğitim olduğunu,  çok ciddi çalışmalar yapıldığını ancak turizm sektörünü çok daha ileriye taşıma plan ve projeleri bulunduğunu belirtti.

Ülkeye yılda 3 milyon turist getirmeyi başardıkları anda KKTC’nin hem cari harcamalarını hem de yatırımlarını kendi başına gerçekleştirebileceğini belirten Sucuoğlu, şöyle konuştu:

“KKTC’ye 3 milyon turisti getirmeyi başardığımız gün KKTC kendi ayakları üzerinde duracak. Hem cari ödemeleri hem de yatırım projelerini karşılayacak bir devlet olacak.”

Sucuoğlu bunun için 19 bin olan yatak kapasitesinin 35 bine çıkartılması gerektiğini kaydetti.

“SU PETROLDEN DAHA ÇOK STRATEJİK ÖNEME SAHİP”

KKTC’ye su temin projesinin çok zor bir çalışma olduğunu kaydeden Sucuoğlu, “Su adalara petrolden çok daha fazla stratejik önem kazandırıyor” dedi.

Sucuoğlu, Türkiye’den gelen suyun adada kazan kazan, hiçbir tarafın mağdur olmayacağı bir çözüme destek olabileceğini belirtti.

Faiz Sucuoğlu, Topçu’ya davetlerini kabul edip KKTC’ye geldiği için de teşekkür etti.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve bazı ilgili daire yetkililerinin de hazır bulunduğu görüşmenin anısına karşılıklı hediyeler sunuldu.

1445257840.jpg