Emir Ertorun

Topçuköy şehitleri bugün Topçuköy Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Kıbrıs'ta 1958-1974 yılları arasında şehit düşen 9 Topçuköy şehidini anmak amacıyla düzenlenen törene, şehitlerin ailelerinin yanı sıra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, İskele Kaymakamı Kemal Yılmaz, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı temsilcileri, milletvekilleri, siyasi parti, dernek, kurum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başladı, saygı duruşu ve bayrakların İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilmesiyle devam etti.

Törende ilk konuşmayı yapan Topçuköy Milli Mücadele ve Şehitleri Yaşatma Derneği Başkanı Metin Balan, Topçuköy’de yaşananlar hakkında bilgi verdi ve köy halkının milli mücadele yıllarında örnek bir direniş ortaya koyarak, vatan uğruna canlarını verdiğini söyledi. Balan, vatanı sonuna kadar koruyacaklarını belirterek, vatan uğruna canını veren tüm şehitleri rahmetle andı.

1469204064.jpg

Metin Balan’ın ardından öğrenciler şiir okumasıyla devam eden tören, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun konuşmasıyla sürdü.

Sadıkoğlu, törende yaptığı konuşmada, milli mücadele yıllarında gözünü bile kırpmadan vatan uğruna canını feda eden şehitleri rahmet ve şükranla anarak, “Kaç yıl geçerse geçsin, acılar ilk günkü tazeliğini koruyor” dedi.

Sadıkoğlu, Topçuköy şehitleri Orhan Salih, Mehmet Emin Hüseyin, Bekir Mustafa, Kamil Ahmet, Mahmut Mehmet Ali, Hasan Mustafa, İsmail Balcı, Ahmet Ali Osman ve Fuat Gülali’yi rahmetle andıklarını belirtti.

Kıbrıs Türk halkı bugün bu topraklarda huzur ve güven içerisinde yaşıyorsa, bunu şehitlere borçlu oluduğunu söyleyen Sadıkoğlu, bir daha böylesi dinmek bilmeyen acılarla karşılaşmama temennisinde bulundu.

Tören, şehitler için dua okunması ve kabirlerine çiçek sunulmasıyla tamamlandı.