Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, toplu taşımacılıkta kartlı sistem uygulamasının gündemlerinde olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk Kamu Taşımacıları Derneği’ni kabulünde,  geçmiş bakanlık dönemlerinde üniversitelerin otobüs ithali yapmalarına yasak getirdiklerini ve bu işi yapan şirketlerden hizmet alınması yönünde çalışmalar yaptıklarını anlatan Denktaş, bu dönemde de bu uygulama için çalışacaklarını kaydetti.

Bakanlık açıklamasına göre, üniversitelere bu şirketlerin içerisine girerek ihtiyaçları olan parkur için özel izin çıkartacaklarını ifade eden Denktaş, kartlı sistem uygulamasının gündemlerinde olduğunu ve her öğrencinin kartına ihtiyacı olan yüklemeyi yaparak istediği yere taşınacağını söyledi.

Bu uygulamaya önce Milli Eğitim ile başlanacağını belirten Denktaş, daha sonra uygulamayı genele taşıyacaklarını vurguladı.

Dernek Başkanı İsmail Gürsoy da, toplu taşımacılıkta yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Yaklaşık altı ay önce kurdukları derneğin yetkililer tarafından muhatap alınmasını isteyen, tek muhatabın KAR-İŞ olmaması gerektiğini söyleyen Gürsoy, KTKD olarak izin kurulunda temsilcilik istediklerini söyledi.

Gürsoy, yıllardır toplu taşımacılığın dibe çökmesinde en büyük nedenin, ücretsiz başlığı altında üniversitelerin öğrenci taşıması olduğunu da vurguladı.

Özellikle Gazimağusa bölgesinde özel şirkete ait 20 otobüsün çalışmadan oturduğunu  ifade eden Gürsoy, bu durumun adaletli bir tarafı olmadığını söyledi.

Devlet yetkililerinin konuyla ilgili çalışma yapmaması halinde hukuksal işlem yapacaklarını ve dernek olarak eylem düzenleyeceklerini ifade eden Gürsoy, T izinlerinin de gerçekten ihtiyacı olan bölge ve işletmelere verilmesini talep etti.

Gürsoy, taşımacılık sektöründe (eşya-yolcu) yapılacak ihalelerde devlet veya özel işletmelerin, bölge T izni olması koşulunun yasal hale getirilmesini istediklerini belirtti.

KIB-HAS’ın taşıma izinlerinin ve kuruluş amacının havaalanı-şehir terminali arası olması gerekirken, şehir içlerinde de dolmuşçuluk yaptığını ileri süren Gürsoy, uygulamadan dolayı taksi ve şehir içi otobüs işletmelerinin battığını ekledi.