Züleyha Karaman

Milletvekili ve Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, toplumda iç huzursuzluk ve mutsuzluk yaşandığını ifade ederek,” Bu bir sosyal patlamadır, sosyal çöküntüdür de. Sosyal çöküntüye karşı devlet politikasıyla çok yönlü, çok büyük mücadele lazım” dedi.

Psikolog Asu Atun da “insanların neden patlama noktasına geldiğiyle” ilgili, “Kendi mutsuzluklarıdır, kendi kendileri ile barışık olmamalarıdır” ifadesini kullandı.

İnsanların birbirlerine karşı tahammülsüzlüğü giderek artan bireysel şiddet olaylarını artırırken, bu durum Kıbrıs Türk insanının sakinliğinin giderek yok olduğu değerlendirmelerine yol açıyor.

Kamuoyuna yansıyan şiddet olaylarında insanlar adeta öfke patlaması yaşıyor. Tahammülsüzlük hat safhada.

Ülkede son yaşanan iki cinayet olayı da insanlara, “Bu toplum nereye gidiyor, neden hiç uğruna canlar alınıyor, insanlığımıza ne oldu?” dedirten üzücü gelişmeler…

Bir üniversite öğrencisi, bir hiç yüzünden oda arkadaşını önce bıçaklayıp sonra boğazını kesiyor; önceki gün de Lefkoşa’da toplumda tarafından çok sevilen iki genç kardeşten biri mezara, diğeri hapse giriyor.

Toplumu sarsan her iki olayda da konuşularak halledilecek meseleler yüzünden çıkan tartışmalar, cinayetle son buldu.

Karşılıklı diyalog kurulamıyor, sabır yok, tahammül yok. Halkın Sesi, “İnsanlar neden böyle tahammülsüz davranıyor” diye uzmanların görüşünü aldı.

ÇAKICI: “BU SOSYAL PATLAMADIR”

Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, toplumda sosyal patlama ve sosyal çöküntü yaşandığına işaret ederek, buna karşı çok yönlü devlet politikasıyla mücadele etmek gerektiğini söyledi.

Toplumsal sorunlara bireysel sorunlar da eklenince, tahammülsüzlüğün arttığını ve patlama yaşandığını ifade eden Çakıcı, “Zaman zaman alkol ve uyuşturucuyla da birleşince, ki toplumda alkol ve uyuşturucu kullanımı artıyor, daha büyük tartışmalara ve şiddet olaylarına dönüşüyor” dedi.

Artan şiddet olaylarıyla ilgili “Bu sosyal bir patlamadır, sosyal çöküntüdür de “ diyen Mehmet Çakıcı. sosyal çöküntüye karşı, devlet politikasıyla çok yönlü, çok büyük mücadele gerektiğini vurguladı.

Toplumun mutsuz olduğunu, bu mutsuzluğa bireysel nedeler yanında, sosyal, siyasal ve kültürel bazı toplumsal nedenlerin de etkisi olduğunu kaydeden Çakıcı, “Toplumda iç huzursuzluğu ve mutsuzluk yaşanıyor. Toplum şuanda bulunduğu konumdan mutlu değil. Nedenleri bireysel olduğu gibi toplumsal da” dedi.

“TOPLUMSAL HUZURSUZLUK BİREYSEL OLAYLARLA BİRLEŞİNCE PATLAMA YAŞANIYOR”

Ülkede uyuşturucu kullanımının arttığını, trafik suçunun da arttığını, uyuşturucu madde kullanımında ölümler olduğunu, uyuşturucu suçlarında artış yaşandığını, bunların bireysel faktörler olduğunu belirten Çakıcı, toplumsal olarak sosyal, politik, kültürel ve yönetim açısından sorunların da sosyal patlamayı etkilediğini kaydetti.

Toplumsal huzursuzluk bireysel olaylarla birleşince patlama yaşandığına işaret eden Mehmet Çakıcı, özetle şöyle devam etti:

“Toplum ekonomik olarak da bir darboğazdan geçiyor. Döviz artışı var, inşaatların durmasıyla beraber de insanlarda ekonomik çöküş başladı, işyerleri kapandı, işsizlik artı. Üniversiteden mezun olduğu alanda kendi mesleğini yapamaya bir sürü insan var. Bunlar politik sorunlarla da birleşince; düzgün bir kamu yönetiminin olmayışı insanları etkiliyor. Kıbrıs sorunundaki belirsizlik ve çözümsüzlük de gelecek endişesini getiriyor. Tüm bunlar, toplumda bireyleri mutsuz ve huzursuz yapıyor. Toplumsal huzursuzluk bireysel olaylarla birleşince patlama yaşanıyor, adına tahammülsüzlük deniyor. Zaman zaman alkol ve uyuşturucuyla da birleşince, ki toplumda alkol ve uyuşturucu kullanımı artıyor, daha büyük tartışmalara ve şiddet olaylarına dönüşüyor. Şiddet suçları artıyor, ağır suçlarla karşı karşıya kalınıyor. Sosyal bir patlamadır bu, sosyal çöküntüdür de. Sosyal çöküntüye karşı çok büyük mücadele lazım. Devlet politikasıyla çok yönlü bir mücadele lazım. Ekonomik durumu düzeltecek çalışmalar yapılmalı.

 İstikrarlı bir hükümet, adil bir düzen ve düzenli bir yapı olmalı. İnsanının kendini güvende hissedeceği, hukuk ve polisine güvendiği bir yapı olmalı. İnsanların yatırımın önünü açacak düzen olmalı.  Düzgün bir kamu yönetimi ve düzgün bir siyaset olmalı, insanlara güven vermeli.”

Mehmet  Çakıcı, devletin, askerde olduğu gibi, insanların danışabileceği psikolojik danışma hattı ve ruh sağlığı hizmetlerini geliştirmesi gerektiğini söyledi.

ATUN: SORUNLARIMIZI SAĞLIKLI ÇÖZEMİYORUZ

Psikolog Asu Atun, basının olumsuz gelişmeleri çok geniş verdiğini ve bunun insanları etkilediğine işaret ederek, ülkedeki güzel gelişmelerin de topluma geniş bir şekilde yansıtılması gerektiğini, bunun insanlara moral olacağını söyledi.

“Medya hep kötü olayları veriyor. Hep kötüye yönelme var. Olumsuz haberler insanları etkiliyor” diyen Asu Atun, haber satma düşüncesi ile tüm detayların yansıtıldığını, demagoji yapıldığını, basının abartılı olumsuz haberlerinden toplumun etkilendiğini ve moralinin bozulduğunu kaydetti.

Atun, “Ülkede güzel şeyler de oluyor onları da geniş geniş vermek lazım. İngiltere’de yaşadım, hayatımda bu kadar olumsuz haber görmedim. Daha fazla ilgi çeken haberler olduğunu zannedip bu haberler veriliyor ama bunların olumsuz etkileri oluyor, bunlara üzüyorum. Moral veren güzel gelişmeler de var, basın bunları da görmeli” dedi.

Asu Atun, “insanlar neden patlama noktasına geliyor” sorusuna karşılık ise,  “Kendi mutsuzluklarıdır, kendi kendileri ile barışık olmamalarıdır. Sorunlarımızı sağlıklı çözemiyoruz” dedi.