Toplumsal Cinsiyet Danışma Ekibi, kadınlar, barış ve güvenlik konularına ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararının 15. yıldönümü nedeniyle bildiri yayımladı.

Bildiride, kararın, çatışma toplumlarını barış ve refah toplumlarına dönüştürmeyi kendine amaç edinmiş, küresel feminist sivil toplum için başarılı bir dönüm noktası olduğu vurgulandı.

Son 15 yılın kadınların kalıcı barışı sağlamanın anahtarı olduğunu gösterdiğine dikkat çekilen bildiride, “BMGK 1325 uluslararası düzeyde silahlı çatışmaların kadınlar üzerindeki farklı olumsuz etkilerini, kadınların; silahlı çatışmaların önlenmesi ve çözüm yollarının aranması, barışı koruma ve barışı inşa etmedeki rolleri üstlenemeden dışlanmasını ve toplumsal cinsiyet eşitliği ve uluslararası barış ve güvenlik arasındaki kaçınılmaz bağlantıyı vurgular” ifadelerine yer verildi.

Kaydedilen ilerlemelere rağmen, çatışma sırasında kadınların ve çocukların halen savunmasız kaldıkları, çatışma önleme, barış ile barışın inşasını içeren süreçlerde yeterince söz sahibi olmadıkları ve temsil edilmediklerinin rapor edildiğine dikkat çekilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

“Toplumsal Cinsiyet Danışma Ekibi (GAT-Gender Advisory Team), iki toplum liderinin ortaklaşa aldığı karar üzerine kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi’nin 28 Mayıs 2015 itibariyle etkin bir şekilde barış anlaşmalarının görüşülmesi ve uygulamaya girme süreçlerinde toplumsal cinsiyet bakış açısının benimsenmesini, toplumsal cinsiyet bakış açısının masada olmasının sağlanması açısından sevinçle karşılar. GAT aynı zamanda resmi barış süreci içinde toplumsal cinsiyet bakış açısının eksik olduğunun farkındalığına sahip ve bu konuyu etkinlikle ele alabilecek kadınların ve erkeklerin Komite’ye atanmalarını memnuniyetle karşılar.”

Bildiride, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi’nin çalışmalarının mariginal değil gerekli olduğu ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm barış görüşmeleri sürecinde etkili olduğu da vurgulandı.