Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla salı gün Lefkoşa’da yürüyüş düzenliyor.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinliklerini ve taleplerini basın toplantısıyla açıkladı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Binasında gerçekleştirilen basın toplantısında, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu bildirisini Hare Yakula okudu.

Yakula, ilk olarak, son 7 yıldır kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği için birlikte mücadele eden örgütler olarak, 8 Mart Organize Komitesi adıyla ortaya koydukları eylem birlikteliklerini Eylül 2015’te feshedip Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu çatısı altında birleştiklerini hatırlattı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu, açıklamasında, “ortasından bölünmüş adada yaşayan, bu bölünme sırasında tecavüze uğradığı konuşturulmayan, militarizmin kuşattığı şehir, sokak, okul ve zihniyetlere direnen vicdani retçi, bugün savaşlarda öldürülmemek, tecavüze uğramamak, tutsak alınmamak, köleleştirilmemek için zorunlu yolculuklar sonucu burada olan, evde ve iş yerinde emeği sömürülen, gece kulüplerinde ekonomik, cinsel, psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalan, dolaşım özgürlüğü dahi çok görülen, bu koşullar sonucu hayatını kaybeden ve hayatta kalmaya direnen, kaçan ve kaçamayan seks kölesi kadınlar ve kendi cinsel kimlik ve yönelimleriyle var olamayan lezbiyenler, biseksüeller, translar ve interseks bireyler olarak kendileri, kız kardeşleri ve erkek egemen sistemin tüm ezilenleri için barış, emekten yana bir düzen, özgürlük, adalet, savaşsız, silahsız, sürgünsüz bir Kıbrıs ve dünya istediklerini” vurguladı.

Platform, “Bu dünyada kendi kimliklerimizle var olmak istiyoruz. Hangi ulustan, etnik kökenden, rütbeden veya aileden olursa olsun kimsenin utancı, elinin kiri, namusu, bacısı, fahişesi, kölesi olmadığımızı ve olmayacağımızı yineliyoruz” dedi.

Bu yıl bir kez daha, 8 Mart salı günü saat 18:00’de, eski Suitex’in önünde buluşup, eski Pronto Çemberine, oradan da Meclise ve Kuğulu Park’a yürüyeceklerini açıklayan Platform, bir kez daha “patriarkal kapitalizme, erkek devlete, devletin militarizmine, kocanın ve patronun şiddetine karşı yüzyıllardır süren kadın direnişini” sahiplenip sürdüreceklerini kaydetti.

Platform, bu topraklara gerçek anlamda barış gelene, bedenlere, emeğe ve kimliğe yönelik saldırılar görünür kılınıncaya ve son buluncaya dek direneceklerini vurguladı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu, aralarında, kadınların güvencesiz ve sendikasız çalışma şartları altında sömürülmesini engelleyecek yasal düzenlemeler, ebeveyn izninin hem özel hem de kamu sektöründe yürürlüğe konulması, tek ebeveynli çocuklar ve bekâr anneler için gerekli olan sosyal yardımların iyileştirilmes ve Aile Yasası’nda ifade edilen Adli Yardım tüzüğünün derhal çıkarılıp uygulamaya konulması gibi düzenlemelerin yer aldığı taleplerini de sıraladı.

1456927055.jpg