MAGEM, Feminist Atölye(FEMA) ve Kuir Kıbrıs işbirliği ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde dün gece MAGEM’de “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Bizi Nasıl Etkiliyor” konulu etkinlik düzenledi.

Etkinlikte toplum tarafından normalleştirilen veya görmezden gelinen toplumsal cinsiyet eşitsizliği sorunları ve bunlara dair geliştirilebilecek çözüm önerileri ele alındı.

Etkinlikte konuşmacı olarak Feminist Atölye aktivistleri Filiz Bilen ve Fezel Nizam Katıldı.

Filiz Bilen yaptığı konuşmada Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği konusunda farkındalığın ne durumda olduğunun irdelenmesi gerektiğini, bunu irdelerken de eşitsizlik kavramının netleştirilmesi gerektiğini belirtti. Bilen, Eşitsizlik konusundan bahsederken temel farkındalık seviyesinin üzerine kurulduğu takdirde zamanla Kadın doğası gereği, Erkek yaratılıştan gereği veya eşcinsellik hastalık gibi tamamen dayanıksız kalıp yargıları oluşturulmasının engellenebileceğini sözlerine ekledi.

Fezel Nizam ise Türkiye'de okuduğu zaman diliminde çok fazla cinsiyet eşitsizliğine maruz kaldığını, kadınların uygulamak zorunda kaldığı birçok davranış kalıplarının olduğunu belirtti. Kıbrıs’a geldiği zaman ise kendi çevresindeki insanların hareket ve davranışlarında kadınları ikinci plana atan bazı tutumlar gözlemlediğini sözlerine ekledi.

Nizam, feminizm 'Erkek düşmanıdır' tabirinin aksine feminizmin erkek egemen yapının düşmanı olduğunu ve kadınların bunu bozguna uğratmak için çaba sarf ettiğini dile getirdi.

Daha sonra etkinlik süresince Kıbrıs’ın kuzeyinde konuya dair yapılan sokak röportajlarından kısa kesitler izlenerek, bu temelde tartışma yürütüldü. (MHA)

dsc_1608.jpg

dsc_1618.jpg

dsc_1635.jpg

dsc_1637.jpg