Töre, Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a herkesle görüşerek elinden geldiği kadar sorunlarını dinlediğini, meclis çalışmaları ve Kıbrıs müzakere süreci ile ilgili gelişmeleri paylaştığını söyledi. Beş yıllık bir süreçte 3.üncü hükümet olarak yer aldıklarını belirten Töre, 2017 yılında seçime gidilmemesi gerektiğini söyledi. 

“Seçime hem ülkenin hem de partinin hazırlanması gerekiyor” 

Seçim yasası üzerinde bazı düzenlemeler yapılacağını belirten Töre, Yüksek Seçim Kurulu’nun bazı uyarıları olduğunu, mecliste bir vekilin üç bölgeli seçim önerisi sunduğunu ancak çoğunluğun bunu kabul görmeyeceğine inandığını belirtti. 

“Şu anda KKTC’de Lefke ile altı seçim bölgesi bulunmaktadır. Altı seçim bölgesinden milletvekili çıkacaktır. 

Seçime sadece benim değil partimin ve ülkemizin de bir seçime hazır olması gerektiğini düşünüyorum ancak beş yıllık bir süreçte 3.üncü hükümet olarak yer alıyoruz. Normal sürecin tamamlanmadığı bir dönemde seçim olursa ülkede koalisyon modellerinin yürümediği algısını netleşecektir. Bazı muhalefet partileri tarafından ülkeyi yönetemedik bu yüzden seçime gidiliyor eleştirilerine izin vermemiz gerekiyor. 2017’de bana göre seçim olmamalıdır. Eğer olacaksa partimizin süratle seçimlere hazırlanması gerekiyor. Bu konuda hareketlenmeler başlamıştır.” 

“Hal Yasasının meclis tatili öncesinde çıkması gerekiyor”

Mecliste tatil öncesinde geçmesi beklenen yasalar içerisinde bulunan hal yasası ile ilgili açıklamalar yapan Töre, yasanın artık son şekline geldiğini, hal yasasının çıkması ile ülkede daha fazla denetimin sağlanacağını, tarladan sofraya gelene kadar olan süreçte daha kontrollü bir sistem olacağını söyledi. 

Birçok yerleşim biriminde kanser hastaları artıyor daha önce ülkemizde kalitesiz bir su kullanıldı, ürünlerde ilaç kalıntısı olması halkın içinde tepkiye neden oluyor. Çevre kirliliği ve Türkiye’den gelen suyun tarım alanında ve hayvancılık alanında kullanılamıyor. Tuzlanmanın henüz giderilmemesi sorun teşkil ediyor. 

Tarım Bakanlığı’nın bu sıkıntıların aşılması için çalışmalarının sürdüğünü biliyorum umut ediyorum ki tarımsal amaçlı suyun kullanılması ve projelerin hayata geçmesi sağlanacaktır. 

“Devlet sadece memurları değil, üreticileri de zamanında ödemelidir”

Hayvancıların, çiftçilerin, üreticilerin ödenmesi konusunda sıkıntıların olduğunu belirten Töre, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın yakın zamanda Anavatan Türkiye’den 150 milyon  TL geriye dönük alacağımız var bu ödemeyi alamadık bu yüzden ödeme yapamadık söylemini kabul etmek istemiyorum dedi. Devletin sadece memurların maaşlarını ödemesi değil üreticilerinde zamanında ödemesi gerekiyor açıklamasında bulundu. 

“Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerden ümidini kesmiştir” 

Müzakere sürecine değinen Töre,  Cumhurbaşkanı Akıncı, seçildiği ilk dönemden itibaren müzakere sürecinde yakın bir zamanda büyük bir ivme kazanılacağını söylemiştir ancak şimdi bakıyorum da müzakere sürecinden ve Anastasiadis’den ümidini kesmiş durumdadır yorumunda bulundu. 

“Haritalar konusunda sürekli eleştirildiğini anımsatan Töre, söylediklerinin ve halka dağıttığı harita konusunda haklı çıktığını, kendisine uyduruyor dediklerini ancak şu anda Akıncı’nın haritasına ve tavizlerine bakacak olursak çok yakın bir durumda olduğu ortadadır dedi. 

 Rumların  yerleşim birimlerinin içine dönmek istediklerini belirten Töre ,adayı bir Helen adasına çevirmek istediklerini kaydetti. 

“Başpiskopos Hrisostomos, ırkçı ve Helenist olduğunu bir kez daha göstermiştir”

Başpiskopos Hrisostomos’un yaptığı açıklamada, Türk yerleşiklerin bir çözüm olması durumunda Türkiye'ye gönderilmesi gerektiğini söylemesini değerlendiren Töre, bu söylemelerle gerçekten ırkçı ve Helenist tutumda olduklarını bir kez daha gösterdiklerini, Anastasiadis’in de aynı şeyleri söylediğini, kuzeyde, bıraktığımız her eve geri dönüş hakkı elde edeceğiz söylemini unutmamamız gerektiğini belirtti. 

Nüfus ve toprak konusunun öneminde değinen Töre, bunun ekonomiye de büyük etkisi olduğunu belirtti. 

“Perde gerisinde Türkiye karşıtlığı yaparken, Anavatanın kaynaklarını kullanmaya devam ediyoruz” 

Anavatan Türkiye’nin desteği ile yollarda alt yapı, yeni hastane ve eğitimde yatırımlar olmaktadır. Bugün Lefkoşa Türk Belediyesi dahil olmak üzere yolların asfalt kaplama ve çukurları doldurmayı bile Türkiye’nin finansmanları ile yapıyor. Perde gerisinde Türkiye karşıtlığı yaparken kaynaklarını da kullanmaya devam ediyoruz. 

“En erken zamanda emirnameler kalkmalıdır”

CTP döneminde uygulanan emirnameler konusunda değinen Töre, en kısa sürede emirnamelerin kaldırılması gerektiğini vurguladı. 

“2004 yılı Annan Planı Referandumundan sonra KKTC’de ciddi bir yapılaşma meydana geliyordu. CTP bu yapılaşmayı durdurmak için emirnameler çıkardı. Emirname yeni bir imar yasası çıkana kadar emirname ile o bölgedeki yapılaşmayı geçici olarak askıya almaktır.  Ancak aradan neredeyse 15 yıl geçmiştir fakat halen daha emirnameler devam etmektedir. Örneğin Ağırdağ’da bir kişi ev yapacaksa ve emirname kapsamında ise burada evini yapamıyor ve göç etmek zorunda kalıyor. Gençler arazilerini değerlendirip satamıyorlar hatta kredi alamıyorlar. Böylece ellerindeki araziler değersizleştirilmiş oluyor. Devlet vatandaşın hakkını bu şekilde gasp edemez. Erken zamanda emirnamelerin kaldırılması gerekiyor.