Ceren Ercih

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Zorlu Töre, Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programının konuğu oldu. Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği’nin gerçekleştirdiği eylemin ayrıntılarını aktaran Töre, eylemin ödeme ile durdurulamayacağını savundu. Töre, tarım politikalarının değiştirilmesi gerektiğine ve tarıma ayrılan bütçenin arttırılması gerektiğine de dikkat çekti. 

“32 MİLYON ALACAKLARI VAR” 

Töre, hayvancıların isteklerinin yalnızca ödeme olmadığını şu sözlerle açıkladı; “Hayvancıların bugünkü istekleri sadece süt ödemelerinin yapılması değildir. Tarımda köklü politikalar yapılması ve tarım bütçesinin arttırılması yönünde istekleri vardır.Şu anda hükümet para bulsa ve süt paralarını ödese bile bu sorun bitmiş olmayacak. Çünkü bir iki ay sonra aynı problem yine birikerek devam edecektir. Bugünkü eylemin şiddetini önlemek için bunu ortadan kaldırmak için Maliye Bakanlığı ve hükümet şartlarını zorlayarak Cuma gününe belki bir ödeme daha yapacaktır. 32 milyon alacakları olduğu biliniyor.” 

“TARIM POLİTİKALARINI DEĞİŞTİRMEK LAZIM” 

‘Tarım politikalarını değiştirmek lazım’ diyen Töre, bu politikaların muhalefet ya da iktidar diye bir ayrım yapmadan hep birlikte düzeltilmesi gerektiğini savundu. Zaman zaman tarımdaki sıkıntıları dile getirdiğini ifade eden Töre, Tarım Bakanlığı yaptığı dönemi ise şu sözlerle aktardı; “Bende çok kısa bir dönem Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı yaptım. O zaman bir takım ürünlere fon koymaya çalıştım. Ama bugünkü hükümet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)ve hükümet ortağı Demokrat Parti (DP) o zamanlar bana ciddi şekilde karşı çıktılar. Şu anda Tarım Bakanı olan Önder Senderoğlu’da bana karşı çıktı. Ancak o zamanlar doğru adımlar atıyordum. Hayvancılar Birliği benim o zamanlar yapmaya çalıştığımı ciddiye almadı.” 

“KISA ORTA VE UZUN VADELİ PROJELER YAPILMALI” 

Töre, tarımda bundan sonra yapılabilecekleri ise şöyle sıraladı; “Tarımda mutlaka kısa orta ve uzun vadede projeler yapılması gerekir. Genel tarım politikalarının nasıl olması gerektiğine dair master planlar hazırlayarak yapmalıydık. Ben bu yönde adımlar atmaya çalışırken o zaman gerekli desteği bulamadım. Bugün hayvan üreticileri ve besleyicilileri birliği bunları resmen istiyor.” 

“BENDE EYLEMLERİNE GİTTİM” 

Töre, son olarak sözlerini şöyle tamamladı; “Doğru işlerde mutlaka birlik halinde hareket etmemiz gerekir diye düşünüyorum. İktidar, muhalefet diye düşünmemek lazımdır. Dolayısıyla ben de Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği’nin eylemine gittim.”