Rumların Girne ilçesine muhtar atadığı yönündeki haberler, vatandaşları tedirgin ederken, en sert tepki Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Zorlu Töre’den geldi. “Artık gaflet noktasından çıkmamız gerekmektedir” diyen Töre, inadına barış ve çözüm diyenlerin kendi mensubu oldukları halka ve devlete ihanet etmiş olacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bunları görmesi gerektiğini kaydeden Töre, “Fakat Akıncı rüya görmekte ve Birleşik Kıbrıs diye bir şey sayıklamaktadır” dedi.

Kıbrıslı Türklerin, Güney’de bıraktıkları bölgelere muhtar atama gibi bir düşüncesinde olmadıklarını vurgulayan Töre, “Rum fanatizmi Kıbrıs’ı birleştirme yönünde en büyük engeldir. Kötü komşu diğerini ise ev sahibi yapar. Bizim artık milli devletimiz KKTC’dir” şeklinde konuştu.

Rum Yönetimi KKTC Köylerine muhtar atamaları yaptı. “Kinotiko Symvoulio - Community Counsil” adı altında da Köy Heyetleri oluşturdu. KKTC vatandaşlarının büyük tepki gösterdiği sözde atamalar için yetkililerin ne gibi tepki göstereceği merak konusu oldu. Konuyla ilgili Haberal Kıbrıslı gazetesine açıklamada bulunan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Zorlu Töre, kendi emellerini gerçekleştirmek için bu tür atamaları yapmaya devam ettiklerini vurguladı.

“Belediye başkanı veya muhtar atamaları, Kıbrıs’ı bir Helen adası olarak görme rüyalarının devam ettiğini göstermektedir”

Rumların kendi emellerini gerçekleştirmek için bu tür atamalar yapmaya devam ettiğini belirten Töre, “Belediye başkanı veya muhtar atama Kıbrıs’ı bir Helen adası olarak görme rüyasının hala daha devam ettiğini göstermektedir. Bu rüya 20 Temmuz mutlu Barış Harekâtı ile son bulmuştur. Gelin görün ki Rumların iştahı hala daha kabarık ve kendi emellerini gerçekleştirmek için bu tür atamalar yapmaya devam ediyorlar” şeklinde konuştu.

“Akıncı’nın bunlardan ders çıkarmasını dilerim”

Töre, sözlerine şöyle devam etti: “Bu durum da gösteriyor ki, Kıbrıs’ta ne Birleşik, ne de Federal bir Kıbrıs olabilir. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bunlardan ders çıkarmasını dilerim. Fakat Akıncı rüya görmekte ve Birleşik Kıbrıs diye bir şey sayıklamaktadır. Artık gaflet noktasından çıkmamız gerekmektedir. Kıbrıs’ın Kuzey’inin Türkleşmesinin önlenmesine geçeceğiz ya da Türk askerinden kurtulacağız şeklinde yaklaşımlardan vazgeçmeyen Rumlarla artık dostluk bile kurmak mümkün değildir.”

“EOKA ruhludur ve ELAM’dan farkı yoktur”

İki komşu olarak dostluk ilişkinin bile kurulamayacağına değinen Töre, “İki komşu olarak dostluk ilişkisi kurmak bile mümkün değildir. Şuanda iktidarda olan Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, EOKA ve ELAM ruhlu bir partidir. EOKA ruhludur ve ELAM’dan farkı yoktur. KKTC’de inadına barış ve çözüm diyenler bu şekilde devam ederlerse kendi mensubu oldukları halka ve devlete ihanet etmiş olurlar” ifadesini kullandı.

“Biz Güney’deki Türk köylerine, bırakmış olduğumuz yerleşim birimlerine Türk muhtar atamadık”

Töre, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim, Rum tarafındaki Türk köylerine, bırakmış olduğumuz yerleşim birimlerine Türk muhtar atama gibi bir olayımız söz konusu değildir. Kıbrıslı Türklerin, Güney’de bırakmış olduğu yerleşim birimlerine muhtar veya belediye başkanı atama gibi bir düşüncesi hiçbir zaman olmamıştır. Fakat Rum fanatizmi Kıbrıs’ı birleştirme yönünde en büyük engeldir. Kötü komşu diğerini ise ev sahibi yapar. Bizim artık milli devletimiz KKTC’dir.”