Kubilay Kurçer

UBP Milletvekili Zorlu Töre, hükümet programındaki Kıbrıs meselesiyle ilgili maddelerde UBP ile CTP’nin fikir ayrılığı olduğunu ifade etti. Müzakerelerdeki esas sorunun Güzelyurt’un Rumların verilmesi olduğunu vurgulayan Töre, milletvekillerini Güzelyurt’u vermeme konusunda deklarasyon çağrısında bulunduğunu söyledi. 

Töre, “aylar içinde çözüm” yaklaşımıyla ilgili UBP’nin hükümetin neresinde olacağıyla ilgili soru işaretlerinin çıkacağının altını çizdi. Halkın elektriğe zamla ilgili ciddi şikayetlerinin olduğunu belirten Töre, CTP/DP hükümetinin Türkiye’den gelen kaynağı kullanamadığına işaret ederek projelerin hayata geçirilemediğini kaydetti. 

Ada TV’de Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı Programına konuk olarak önemli açıklamalarda bulunan Töre, “Erken çözüm” teziyle ciddi endişelerin olduğunu söyledi. Töre, muhaceret ve ikamet gibi konularda yavaş hareket edildiğine değinerek CTP’deki bazı milletvekillerinin Türkiye’yi garantör olarak görmek istemediğini savundu. 

“MÜLKİYET SORUNU GLOBAL TAKAS VE TAZMİNATLA ÇÖZÜLMELİ” 

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın mülkiyet meselesindeki “garantiler tapu değildir” açıklamasının “bomba” tesiri yarattığını belirten Töre, UBP’nin etkili bakanlıkları alamadığını öne sürerek mülkiyet meselesiyle ilgili açık ve şeffaf olunması gerektiğinin altını çizdi. 

Mülkiyet konusunda “global takas ve global tazminat”ın olması gerektiğini vurgulayan Töre, iki ayrı egemenliğin olması ve KKTC’nin devlet olarak yapısını koruması gerektiğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yaklaşımını “federasyon” olarak bulmadığını ifade eden Töre, federasyonun kendi içindeki ayrışmaların sıkıntı yaratacağını savundu. 

“ESAS SORUN GÜZELYURT’UN RUMLARA VERİLİP VERİLMEYECEĞİDİR” 

Zorlu Töre, uluslararası konferanslarda garantörlük konusunda Türkiye’nin yalnız bırakılabileceğine işaret ederek mülkiyette bireysel hakların bulunmasıyla etnik planlar çerçevesinde iki kesimliliğin ortadan kaldırılmasının kabul edilecek bir şey olmadığını dile getirdi. 

Annan Planı’nda kabul edilen haritayla ciddi derecede toprak tavizleri verildiğini belirten Töre, haritayı halka göstererek uyardığına değinerek, AB normlarına göre kurulacak komisyonun kararına bağlı olarak Girne Belediye Binası’nın, eskiden Rum mülkü olması halinde el konulabileceğinin altını çizdi. 

Müzakerelerdeki esas sorununun Güzelyurt’un Rumların verilmesi olduğunu vurgulayan Töre, milletvekillerini Güzelyurt’u vermeme konusunda deklarasyon çağrısında bulunduğunu söyledi. Annan Planı’nın 5. haritasında KKTC’deki önemli tarım arazilerin Rumlara verileceğine değinen Töre, Türkiye’den gelecek olan tarımsal amaçlı suyun kontrolünün Rumlara teslim edileceğini söyledi. 

“MİLLİ DAVAYA SAHİP ÇIKALIM” 

Zorlu Töre, referandum sürecinde UBP’nin hükümetten çekilmesi gerektiğine değinerek, UBP’nin tavrını ortaya koymaktan sıkıntı çektiğini ifade etti. 

Tarım ve Hayvancılık sektörüne yeteri kadar para aktarılmadığını öne süren Töre, merhum cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın “Milli davada her dönem adam olunuz” sözünü hatırlatarak vekilleri milli davaya sahip çıkma çağrısında bulundu.