Suna ERDEN 

Güney Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi'nin sözde 'Ermeni soykırımını' inkâr etmeyi suç sayan yasa çıkarması KKTC devleti tarafından kınanırken, Star Kıbrıs’a konuşan Ulusal Birlik Parti Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Rumlara meydan okudu. Töre, Ermenistan-Yunanistan ve Rumların Türk topraklarında gözü olduğunu, bu idealler peşinde olan üçlünün ortak paydada buluşarak düşmanlıklarının bir göstergesi olan bu yasayı çıkardıklarını dile getirdi. Rum Meclisi’nin bu yasayı yapması ve cezalandırma gerekçesi olarak göstermesinin Kıbrıs’ta müzakere masasını şimdiden sabote ettiğine dikkati çeken Zorlu Töre, yasanın Rumların Kıbrıs Türk halkı ile ortak devlet istemedikleri anlamına geldiğini de gösterdiğini ifade etti. Bir milletvekili olarak Ermeni soykırımının büyük bir yalan ve palavra olduğunu düşündüğünü kaydeden UBP Lefkoşa Milletvekili Töre,“Pek yakında da Güney Kıbrıs’a geçeceğim ve orada bu fikrimi söyleyeceğim. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bu yasayı nasıl uygulayacak o zaman göreceğim. Hodri meydan”dedi. 

RUM, YUNAN, ERMENİ ÜÇLÜSÜ TÜRKLERE DÜŞMAN 

Zorlu Töre, Rum Meclisi’nde böyle bir yasa çıkmasının sebebinin Ermeni-Yunan ve Rum üçlüsünün Türkiye ve Kuzey Kıbrıs toprakları üzerinde hayal ettikleri paya sahip olma isteğinden kaynaklandığını ifade etti. Rum, Yunan ikilisinin Türkleri düşman olarak gördüğünü, özellikle Yunanistan’ın Türk topraklarında gözü olduğunu dile getiren Töre, Ermenistan’ın da büyük hayalleri olduğunu; bunun Türkiye’nin 12 ilinin Büyük Ermenistan’a ait olduğu iddiası olduğunu vurguladı. 

ÜÇLÜNÜN ORTAK PAYDASI “TÜRK DÜŞMANLIĞI” 

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Yunanistan’ın ise 13 büyük hedefi olduğunu, bu hedeflerden 7 tanesini gerçekleştirdiğini ancak İstiklal Savaşı ile yenilgiye uğradığını, Kıbrıs’ta ise Mutlu Barış Harekâtı ile adanın neredeyse tümüne sahip olan Yunanistan’ın yüzde 35’ini kaybettiğini söyledi. Zorlu Töre, Rumların yüzde 65 ile yetinmediğini, tüm Kıbrıs’ı Helen toprağı olarak gördüğünü ifade ederek, bu idealler peşinde olan Ermeni-Yunan ve Rum üçlüsünün ortak paydada buluşarak düşmanlıklarının bir göstergesi olan bu yasayı çıkardıklarını dile getirdi. 

MÜZAKERE MASASI SABOTE EDİLDİ 

Önümüzdeki süreçte Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler olduğunu kaydeden Töre, “Müzakerelerin önümüzdeki ay başlaması düşünülürken RumMeclisi’nin bu yasayı yapması ve cezalandırma gerekçesi olarak göstermesi Kıbrıs’ta müzakere masasını şimdiden sabote etmiştir.Müzakereler başlasa da başarıya ulaşması mümkün değildir. Müzakerelerden çok şey bekleyen Kıbrıs Türk tarafındaki bazı siyasi ve sivil toplum örgütlerinin de bu gerçeği görerek Rum-Ermeni siyasetini şiddetle protesto etmeleri gerekir” dedi.Zorlu Töre, çıkarılan yasanın çözüm ve barış arayışlarına en büyük sabotajı yapan Rum-Yunan hakimiyetçi anlayışının ne derece tehlikeli boyutlarda olduğunu gösterdiğini söyledi. Töre, ayrıca yasanın Rumların Kıbrıs Türk halkıile ortak devlet istemedikleri anlamına geldiğini de gösterdiğini ifade etti. 

TÖRE MEYDAN OKUDU 

Bir milletvekili olarak Ermeni soykırımının büyük bir yalan ve palavra olduğunu düşündüğünü kaydeden Zorlu Töre sözlerini şöyle sürdürdü: “ Ben Kıbrıs Türk halkının seçilmiş bir milletvekili olarak Ermeni soykırımın büyük yalan ve palavra olduğunu söylüyorum. Pek yakında da Güney Kıbrıs’a geçeceğim ve orada bu fikrimi söyleyeceğim. Güney Kıbrıs RumYönetimi bu yasayı nasıl uygulayacak o zaman göreceğim. Star Kıbrıs aracılığı ile hodri meydan diyorum.” 

YASANIN İPTALİ TALEP EDİLMELİ 

Ermeni soykırımının palavra olduğunu düşünen bazı gazeteci ve köşe yazarları olduğunu, bu kişilerin zaman zaman Güney Kıbrıs’a gittiklerini kaydeden Zorlu Töre, “Yasa, ermeni soykırımını kabul etmeyen gazeteci ve köşe yazarlarının ve benim gibi düşünen siyasetçilerinRum tarafına geçtiği zaman tutuklanmaları ve ceza görmeleri anlamına gelmektedir. Tüm bunlardan anlaşılacağı gibi Kıbrıs’ta iki halkın varlığı ve ortak bir devlet kurma çalışmaları mümkün olamayacaktır. Müzakere masasına boşu boşunaoturulacaktır. Ancak Rumların kötü niyetlerinin daha iyi anlaşılması için de müzakerelerden kaçmamak gerekiyor. Ermeni soykırım yasa tasarısı mutlaka görüşülmeli ve bu yasanın iptaliistenmelidir” şeklinde konuştu. 

RUMLAR DURMAZSA KAZI YAPILMALI 

Türkiye’nin yayınladığı Navtex’in (Seyir Bildirimi) 6 Nisan tarihi ile sona ereceğini Rumlarında sondaj çalışmalarını sonlandırdığını kaydeden UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Rumların 9.parselde bulunan doğal gazı pazarlama yönündeki çabalarının ise sürdüğünü kaydetti.Zorlu Töre, Rumların Doğu Akdeniz ve Doğaz Gaz üzerindeki egemenlik iddialarını aynı şekilde devam ettirmeleri ve bulunan doğal gazı pazarlama yönündeki çabalarını sürdürmeleri durumunda Türkiye’nin tekrar Navtex ilan etmesi sismik araştırma yerine KKTC adına kazı çalışmalarına başlaması gerektiğini söyledi.