UBP Milletvekili Zorlu Töre “ Güzelyurt Rumlara verilemez” başlıklı konuşma yaptı. Müzakerelerin devam ettiği bir ortamda Kıbrıs sorununun konuşulmasının önemli olduğunu dile getiren Töre, AB’nin Türkiye’yi sıkıştırarak, Kıbrıs’la ilgili bazı alanlarda geri adım attırmaya çalıştığını söyledi.

Rumların “Güzelyurt verilmezse anlaşma olmaz” gibi bir yaklaşımı olduğunu söyleyen Töre, 1974’ten bu yana 42 yıl geçtiğini; o günlerde genç olanların Güzelyurt’ta yaşlandığını, Güzelyurt’un onlar için bir vatan olduğunu anlattı.

Güzelyurt’lu insanların, Güzelyurt’un verilmesine asla razı olmayacağını söyleyen Töre, Akıncı’nın “Sıkıntılarımız var ama Güzelyurt’un verilmesi normaldir” deyip demediğini sordu.

Rumların Güzelyurt sahillerini de almak istediğini dile getiren Töre, “Çünkü Kıbrıslı Türklerin deniz şeridinin azalmasını istemektedirler” dedi.

“Güzelyurt ve Karpaz’ın merkeze bağlı özel statülü bölgeler olması” gibi bir çözümün de kabul edilebilir olmadığını ifade eden Töre, Türkiye’den gelenlerin mülkler açsısından kullanıcı olarak kabul edilmemesinin de kabul edilemeyeceğini anlattı.

Töre, Güzelyurt’ta yatırım yapılmadığı düşüncesinin yanlış olduğunu sözlerine ekledi.