TAÇOY

Hukuk Dairesi bütçesiyle ilgili ilk sözü alan DP UG Milletvekili Hasan Taçoy, yeni ilçelerde açılan mahkemelerde sıkıntılar yaşandığını, personel sayısının da yetersiz olduğunu söyledi.

Taçoy, Maliye Bakanlığı’nın bu konuda gereğini yapma sözü verdiğini kaydederek, mahkemelerin ve savcılığın sıkıntılarının giderilmesini istedi.

Başsavcılık’ta jeneratör sorunu bulunduğunu, eski polis binalarının bir an önce tadil edilerek Lefkoşa Surlariçi’nin canlanmasına katkı yapılması gerektiğini belirten Taçoy, Hukuk Dairesi’nin bazı yasalarda devleti savunamayacağını söylediği halde Meclis’ten ısrarla bu yasaların geçirildiğini kaydetti.

Taçoy,  uygulamadaki hukuksuzluklar için bakanlıkların gerekli davaları açması gerektiğini, aksi halde sistemin doğru çalışmayacağını belirtti.

Savcılık’ın harcırah kaleminin yetersiz olduğunu ve Maliye’den para istemek zorunda bırakıldığını kaydeden Taçoy, devletin hukukçusu konumundaki Başsavcılık’ın bütçesine olumlu oy vereceklerini açıkladı.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, Hukuk Dairesi’ndeki en büyük sorunun savcı sayısının eksikliği olduğunu, devlette en ihtiyaç olan yerlere personel alınmazken bazı yerlerde çalışanların oturacak yer bulamadığını savundu.

Çakıcı, “jeneratör eksikliğinin Meclis’te konu olmasının acizliği gösterdiğini” belirtti.

Poliste işkenceyle ilgili iddiaları polisin değil Savcılık’ın soruşturmasını öneren Mehmet Çakıcı, “İşkenceye göz yumuluyor. Polisin darp ettiği biri hastaneye götürülür, doktor ona çok hızlı bir rapor verir ve Savcılık da bu işi soruşturmaz. Polisin değil Savcılığın soruşturması gerekir. İşkence ile duyarlılığı savcılığın göstermesi gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da bu konuyla ilgilendiğini söyleyen Çakıcı, Cumhurbaşkanı’nın işkence konusuna daha fazla duyarlılık göstermesini ve Meclis’ten oy birliğiyle geçen ve işkencenin var olduğunu gösteren raporun gereğinin yapılmasını istedi.

Mehmet Çakıcı, duyarlı bir polis müdürünün isterse bir talimatla işkenceyi engelleyebileceğini söyledi.

Kıbrıs’a döndüğü yıl GKK’da başladığı intiharlarla ilgili başarıyla sonuçlanan çalışmayı hatırlatan Çakıcı, duyarlı bir savcılık, Polis Genel Müdürlüğü ve adli tabiplik ile işkencenin de önlenebileceğini kaydetti ve Savcılık’ın da bu konuya duyarlı olmasını istedi.

Mehmet Çakıcı, uyuşturucuyla mücadele konusunda hazırladıkları denetimli serbestlikle ilgili tasarıya da değinerek, “denetimli serbestlik” konusunun bazı kişilerce yanlış yorumlandığını kaydetti.

Bağımlıyı yakalamak yerine mafyanın yakalanması gerektiğini vurgulayan Çakıcı, uyuşturucuyla ilgili mücadelede dünyada yapılanlar ve denetimli serbestlik hakkında bilgi verdi.

Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’ndaki Savcılık temsilcisinin tavrını eleştiren Çakıcı, “Umarım bu tutum Savcılık’ın tavrı değil. Bir Başsavcı Yardımcısı’nın Komisyon’un yetersiz olduğuna dair yazı yazması kabul edilebilir değildir” dedi.

Çakıcı, Komisyon’da önemli çalışmalar yapıldığını kaydederek “Bence Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun çalışmaları doğrudur” diye konuştu.

“Sistem, bağımlıyı kurtarmaya yönelik değil ve yanlıştır” diyen Çakıcı, hükümetin savcı sayısını artırma sorumluluğu bulunduğunu ve savcılıkta hizmetiçi eğitime ihtiyaç olabileceğini söyledi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, polisin teçhizatını geliştirip uyuşturucuyla mücadelede mafyaların üzerine gitmesi gerektiğini vurguladı.

TATAR

Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, Hukuk Dairesi’nin devletin en önemli kurumlarından biri olduğunu söyledi ve “Keşke daha fazla bütçe ayırabilsek, çünkü her konuyu Hukuk Dairesi’ne soruyoruz” dedi.

Tatar, savcı sayısının artırılması gerektiğini çünkü omuzlarındaki yükün fazla olduğunu belirterek, “Verecekleri kararlarla devlete milyon dolarlar kazandırabilirler veya kaybettirebilirler” dedi.

Ersin Tatar, jeneratör alımı için ihaleye çıkıldığını; Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalışmalarında da Başsavcılık’a önemli görevler düştüğünü; eski Polis binasının restore edilmesiyle Başsavcılık’ın da bu binadan yararlanabileceğini anlattı.

Bakanlar Kurulu toplantılarına da bir savcının gelmesini öneren Tatar, yeni bütçenin hayırlı olmasını diledi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre, önemli bir kurum olan Hukuk Dairesi’nin bütçesinin yetersiz olduğunu ve personel sıkıntısı yaşandığını söyledi.
Töre, “KKTC hukuk devletidir diyoruz ama hukukun yerine getirilmesinde acaba ne kadar dikkatli ve titiziz?” diye sordu.

Zorlu Töre, kamuoyunda adaletin olmadığı söyleminin ciddi şekilde söylendiğini; adaletin yerini bulmamasının, yavaş çalışmasının vicdanlarda yara açtığını belirtti.

Siyaseti hukuka karıştırmamak gerektiğini vurgulayan Zorlu Töre, “Hukukun üstünlüğü mutlaka sağlanmalı ve hukuk devletinin gereği yapılmalıdır” diye konuştu.

KALYONCU

Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Ömer Kalyoncu, “savcı eksikliği iddialarının o kadar da çok doğru değildir diye düşünüyorum. İş yükü çok olabilir savcılığın ama bunu yeni savcı alamadıkları noktasından söylemek mümkün değil” dedi.

10 milyon TL’lik Başsavcılık bütçesiyle ilgili bilgi veren Kalyoncu, bu yıl olduğu gibi 2016’da da bazı ihtiyaçların Maliye Bakanlığı’nca karşılanacağının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Kalyoncu, ihtiyaçlar oranında savcı da istihdam edildiğini belirterek, “Bu devlette yasalardan kaynaklanmayan yetkilerin kullanılmaması lazım. Kullanıldığı takdirde de çözüm yeri mahkemelerdir. Yani Bakanlar Kurulu, bakanlar veya kurumların kullandığı yetkiler yasalardan kaynaklanıyor ve öyledir, bunun dışına çıkıldığında da konu mahkemede çözümlenir. Bunlar hukuk devletinin gereğidir. Öyle bir şey varsa yeri mahkemelerdir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hukuk Dairesi bütçesi oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu toplantısında daha sonra Başbakanlık bütçesi görüşülmeye başlandı.