Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda, 523 milyon 313 bin 200 TL olarak öngörülen Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.

Genel kurulun öğleden sonraki bölümünde söz alan DP-UG Milletvekilleri Fikri Ataoğlu ile Hasan Taçoy, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğlu ve UBP Milletvekili Zorlu Töre söz aldı. Milli  Eğitim Bakanı Kemal Dürüst de eleştirileri yanıtladı.

DP-UG Milletvekili Firki Ataoğlu, eğitim bakanlığı bütçesine atıfta bulunarak hükümet programında eğitim konusunda yer alan maddeleri belirterek, bu maddelerin hangi aşamada olduğunu sordu.

Ataoğlu, DAÜ’nün konumuna değinerek, “DAÜ’nün yer aldığı bölgeyi, tellenmiş bölge veya telin dışında kalan bölgeler diye ayırabiliriz. Ama üniversiteler sadece üniversiteye değil, yer aldığı bölgeye de kar getirecek bir şekille getirilmeli. Gerekirse bazı kampuslar ve yurtlar başka bölgelere aktarılsın. Böyle olursa hem bölge halkı hem de esnaf kalkınır ve işsizlik de azalır ”dedi.

Bölgelerde sivil savunma ekipleriyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın uyuşturucu konusunda yaptığı seminer ve tiyatro gösterilerinin olumlu olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söyleyen Ataoğlu, uyuşturucuyla mücadelede eğitimin önemine vurgu yaptı.

Okullardaki eksikliklerin tatil süresi içerisinde giderilmesi gerektiğini ifade eden Ataoğlu, uyuşturucu konusuyla ilgili dersin müfredata şubattan sonra konulacağını anımsatarak, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TAÇOY

DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy ise yaptığı konuşmada, Özel Eğitim Vakfı için ayrılmış bütçenin artırıldığını ancak yine de yetersiz olduğunu kaydederek, bütçe açığını kapatmak adına vakfa gerekli desteğin yapılmasını istedi.

Taçoy, Cumhurbaşkanlığı nezdinde kurulan ortak eğitim komitesiyle ilgili yapılacak toplantılara eğitim bakanlığı yetkililerinin de katılması ve hazırlanacak programa katkı koyması gerektiğini söyledi.

Eğitim politikalarının milli bilinçten çıkarılmasını doğru bulmadığını söyleyen Taçoy, bunun bir ırkçılık ya da düşmanlık sembolü olmadığını, geçmişi hatırlamakla ilgili olduğunu dile getirdi.

Taçoy, uyuşturucu konusunda başlatılan programları takdirle takip ettiğini dile getirdi.

Yurt dışında okuyan öğrencilere burs verilmesini sağlayan tüzüğün geçirilmesini takdir ettiğini ifade eden Taçoy, öğrencilerin eşit bir şeklide değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Araştırma geliştirme projeleri konusuna yeterli bütçe kaynağı aktarılması gerektiğini dile getiren Taçoy, e-devlet projesinin de tamamlanması gerektiğini anlattı.

KKTC’ye TÜBİTAK benzeri bir kurumun kurulacağını duyduğunu ancak buna ihtiyaç olmadığını söyleyen Taçoy, bunun yerine TÜBİTAK’ın imkanlarından yararlanmak gerektiğini dile getirdi.

MOBESE ihalesinden de bahseden Taçoy, burada ilk amacın okul çevrelerine kameralı güvenlik sistemi kurularak, uyuşturucu satıcılarını uzaklaştırmanın amaçlandığını kaydetti ve bu projenin hayata geçirilmesini istedi.

Trafik eğitiminin önemine değinen Taçoy, trafik melekleri projesinin yararlı olabileceğine inandığını dile getirdi.

Okulların kapalı olduğu dönemde öğrencilerle birlikte herkesin de tatilde olmasına gerek olmadığını söyleyen Taçoy, bu dönemde okulların bakımının yapılabileceğini dile getirdi.

HAMZAOĞLU

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğlu ise ülkenin en fakir yerinden çıkan bir vekil olduğunu ve orada yaşanan her acının bürokratların yakın takipleri nedeniyle gözlemlendiğini belirtti.

Hamzaoğulları, “Bize bağırmakla bize sövmekle benim sesimi kısacaklarını sanırlarsa yanılırlar. Ben Karpaz temsilcisi olarak buradaysam sebebi var” dedi.

Üniversitelere verilen toplu taşımacılık izinlerini eleştiren Hamzaoğulları, bundan sonra kurulacak üniversitelere ‘toplu taşımacılık yapılamaz’ ibaresinin getirilmesini istedi.

Hamzaoğulları, üniversite öğrencilerine verilen bursların çok önemli olduğunu ve burslarıyla okuyan çocuklar için bu bursların hayati önem taşıdığını belirterek, burs sorunun çözümünün şart olduğunu söyledi.

Özel eğitimde milli eğitim bakanlığının sınıfta kaldığını belirten Hamzaoğulları, özel çocuklara  verilen eğitimlerin yetersiz olduğunu söyledi ve öğretmenlerin özel çocuklar için seminerlere katılması gerektiğini kaydetti.

Okullardaki sorunlardan bahseden Hamzaoğulları, özellikle Karpaz’daki öğrencilerin ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi.

Hamzaoğulları okul servislerinde çalışan otobüs şoförlerinin çok düşük ücretlere çalıştığını söyledi.

Karpaz bölgesindeki okulların sorunlarına değinen Hamzaoğulları, bölgede özellikle öğretmen sorunu yaşandığını, ilkokulların birleştirilmesinin öğretmen sorunlarının çözülmesine katkı yapılabileceğini anlattı.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre, gençlerin ve çocukların milli şuurla yetişmesi açısından Milli Eğitim Bakanlığı’nın oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

“Biz çocuklarımıza kendi milletimizin milli değerlerini öğretiyoruz. Başka halka düşmanlık duygusu içinde yetişmesini amaçlamıyoruz” diyen Töre, milli değerlerden uzaklaşmanın da yanlış olduğunu kaydetti.

“Rumlar o taraftan Karpaz Rum’dur derken biz bunu da dikkate almak durumundayız. Orada İstiklal Marşı okunmaya, Türk bayrağı dalgalanmaya devam etmelidir” diyen Töre, milli değerlerin mutlaka aşılanması gerektiğini dile getirdi.

Vatan sevgisinin, millet sevgisinin ırkçılıkla ilgisi olmadığını söyleyen Töre, “Nasıl Rum Rumluğundan, İngiliz İngilizliğinden vazgeçmiyor Kıbrıslı Türk çocukları da Türküm demekten vazgeçmeyecek” dedi.

DÜRÜST

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ise kürsüye çıkarak eleştirileri yanıtladı. “KKTC Milli Eğitim Bakanlığı gerçekten millidir. Ulusal değerlere mutlaka sahip çıkılmalıdır. Çocuklara milli değerleri anlatmakla yükümlü bakanlıktır” diyen Dürüst, bakanlığının, siyasi görüşe bakmadan tüm çocukları kucakladığını söyledi.

Doğuş Derya’nın bahsettiği ayrımcılık konusuna değinen Dürüst, ilgili konunun bilim içerikli bir çalışma için yapılan davet olduğunu söyledi.

Üniversitelerin ön açma izinleri konusunda hükümet olarak cimri davrandıklarını dile getiren Dürüst, yükseköğretime denetim getirecek yasanın hazır olduğunu ve çok yakında hayata geçeceğini kaydetti.

Turizm ve eğitimin lokomotif sektör olduğunu dile getiren Dürüst, “Üniversitelerimize sahip çıkmak zorundayız” dedi.

Eğitim bakanlığı bünyesindeki Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi ve Yükseköğrenim Dairesi kuruluş esaslarının mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren Dürüst, koalisyon protokolünde yer alan tüm maddelere sahip çıktıklarını anlattı.

Kolej ara sınıflarına sınavla öğrenci alımı konusunun da gündemlerinde olduğunu ve bunu yeniden ele alacaklarını belirten Dürüst, ortaokullarda yaşanan yükün azaltılması nedeniyle bu yıl bazı bölgelerdeki kolejlere alımların çoğaltıldığını kaydetti.

Dürüst, Londra’daki Türk okullarına giden kitapların da gündemlerinde olduğunu kaydetti.

Dürüst’ün konuşmasının ardından, 523 milyon 313 bin 200 TL olarak öngörülen Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul daha sonra bugünkü çalışmasını tamamladı. Sonraki toplantısını 14 Aralık Pazartesi yapacak olan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu pazartesi günü Mahkemeler, Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı bütçelerini görüşecek.