UBP Milletvekili Zorlu Töre, müzakereler ve Rumların Kuzey’de yaptığı ayinlerle ilgili konuşma yaptı.

Rumların ibadet özgürlüğü altında neredeyse her hafta KKTC’ye gelip ayin yaptığını ve bıraktıkları köylere dönme inançlarını pekiştirdiğini söyleyen Töre, ayinlerin siyasi bir boyut taşıdığını anlattı.

Ayinlere gelen Rumların Kıbrıslı Türklere “Bugün kiliseye geldik ama yakında köyümüze de döneceğiz” dediğini söyleyen Töre, papazların da Kıbrıslı Türklere “buralar bizimdir” dediğini söyledi.

Töre, bu söylemler sonucu bugüne kadar gerginlik yaşanmadıysa bunun KKTC halkının hoşgörülü tavrından kaynaklandığını dile getirerek, ayinleri disipline etme davranışını bu bağlamda doğru bulduğunu kaydetti.

Töre, “Güneyde ‘Girne’ye son Rum dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz’ mantalitesinin hâkim olduğuna” işaret etti.

Güneyde Kıbrıslı Türklere yapılan saldırılar sonucu kimsenin cezalandırılmadığını dile getiren Töre, Rumların, 1571’den bu yana tüm Kıbrıslı Türkleri adada misafir olarak gördüğünü söyledi.

Kıbrıslı Rumların Türkleri eşit görmediğini dile getiren Töre, “Rumların Kıbrıs’ı bir Helen Cumhuriyeti haline getirmeyi amaçladığını” kaydetti.

“KKTC’nin tek alternatifi ille de birleşik federal bir Kıbrıs olacak diye bir kaygımız olmamamız gerekir. Çünkü bizim bir devletimiz vardır” diyen Töre, Türk ordusunun etkin ve filli garantisinin devam etmesi ve KKTC topraklarının korunması gerektiğini vurguladı.

“Kimse KKTC topraklarını peşkeş çekemez, bunun adı barış olamaz” diyen Töre, Türkiye’deki Kurtuluş Savaşını örnek vererek, Atatürk’ün barış için topraklardan taviz vermediğini anlattı.