Kubilay KURÇER 

Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamaların endişeleri gidermeye yönelik olmadığına vurgu yapan Töre, hala cevaplanması gereken önemli sorular olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “dönüşümlü başkanlığın olması” ile ilgili açıklamasını doğru bulduğunu söyleyen Töre, Rumların “başka ülkesinin garantisi çağdışıdır” ve “NATO’nun güvence olması konusundaki seslere” Cumhurbaşkanı Akıncı’dan yanıt gelmediğinin altını çizdi. 

“AÇIKLAMALARI DOYURUCU DEĞİL” 

Özellikle mülkiyet ile ilgili önemli tartışmaların yaşandığı bu dönemde düzenlenen toplantıyı telefonla katıldığı Gün İlerlerken programında değerlendiren Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Zorlu Töre, açıklamaların doyurucu olmadığını söyledi. Gazetelerin manşetlerine de taşınan “Türkiye’den gelenlerin gemilerle gönderileceği” haberlerinin doğru olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarında yanıltma olduğunu belirten Töre, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Cumhurbaşkanı açıklamalarına netlik getirmemiştir. Türkiye’den gelenler gemilere bindirilip gönderilmeyecek şeklinde ifade kullanmıştır. Anavatandan gelenler gemilere bindirilmeyecek ama bireysel haklar ön planda tutulduğu için Türkiye’den gelen kardeşlerimizin malları yoksa onların malları birinci mal sahibi Rumlar göründüğü için sen nerden hak sahibi oldun denerek ellerindeki mallar alınacaktır. 

Rum kendi hakkından vazgeçse bile tazminat isteyecektir. Dolayısıyla herkes açıkta kalacaktır ve açıkta kalınca da içinde oturan şu anda kullanıcı diyorlar ama kktc verdiği koçanlar dikkate alınmayacağı için başkasından satın alınsa, el değiştirmiş olsa, şehitlere yapılmış olsa, hatta kırsal kesim arsası verilip ev yapılmış olsa bile nerden hak sahibi oldunuz diye sorun çıkacak.” 

“ENDİŞELER SÜRÜYOR” 

Yine bir süre önce “garantiler bizim için tabu değildir” diyen sözcüsünün aksine Cumhurbaşkanı Akıncı’nın garantiler konusunda net açıklamalar yapmadığına atıfta bulunan Töre, bu konunun da hala muğlak olduğunu belirtti. 

Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin etnik fiili garantisine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Töre, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “dönüşümlü başkanlığın olması” ile ilgili açıklamasını doğru bulduğunu söyledi. Töre, Rumların “başka ülkesinin garantisi çağdışıdır” ve “NATO’nun güvence olması konusundaki seslere” Cumhurbaşkanı Akıncı’dan yanıt gelmediğinin altını çizdi. 

“MAĞDURİYET YAŞANACAK” 

Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını detaylı ve yeterli bulmadığını ifade eden Töre, güvenlik konusuyla ilgili belirsizlikler olduğuna da dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: 

“Detaylar fevkalade önemlidir, izah etmek gerekir. Akıncı Kıbrıs Türk halkı için güvenlik önemlidir dedi ama Türkiye’nin etnik fiili garantisi önemli değil diyemedi. AKEL’cileri bile EOKA’cılar katlediyordu Türk askeri gelmeseydi belki AKEL siyasi faaliyetlerini sürdüremeyecekti. Bugün AKEL Türkiye’nin garantisine ne gerek vardır diyor. AKEL’in bu konudaki açıklamaları yanlıştır ve asla kabul edilemez."