Yurdagül Atun

UBP milletvekili Zorlu Töre müzakere masasında yer almak istediğini söyledi. Masada CTP’li bir vekil olan Özdil Nami’nin bulunduğunu anımsatan Töre, hükümet partisinden bir vekilin de masada bulunması gerektiğine vurgu yaptı.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekili Zorlu Töre, müzakere masasında hükümet partisinin vekillerinin de oturması gerektiğini söyledi. 

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) vekili Özdil Nami’nin heyette yer almasına atıfta bulunan Töre şunları söyledi: “Müzakere sürecini bugüne kadar cumhurbaşkanları yürütüyor ama yetki sadece cumhurbaşkanında deyip es geçmemelidir. Hükümetin görüşleri de dikkate alınmalıdır. Bugün müzakere masasında ana muhalefet partisinden bir milletvekili yer almaktadır. Dolayısıyla mutlaka hükümetten de biri yer almalıdır diye düşünüyorum. Bu ismin kim olduğu çok önemli değil ama ben Zorlu Töre olarak masada yer almak isterim.”

“AB niçin Kıbrıs meselesinin içine çekiliyor”

Müzakerelerin yürütülme şeklini doğru bulmadığını ve tedirginlik yaşadığını ifade eden Zorlu Töre sözlerini şöyle sürdürdü: “Müzakereler beni tedirgin etmektedir. Toprak, garantiler, nüfus ve diğer haklarımız üzerinde oynanan oyunları kabul etmiyorum. Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs meselesine çekilmesi büyük hatadır. Bunlar geçmiş dönemlerde yoktu. Kıbrıs meselesinin bu hale gelmesinde AB’nin suçu çoktur. 

“AB hukuku altında Kıbrıs Türk halkına tezgah hazırlanmakta”

Bölünmüş bir Kıbrıs’ı AB’ye almakla Rum tarafını ödüllendiren ve kendi müktesebatına ters düşen bir birlik bizim haklarımızı mı gözetecek? Şimdi AB hukuku altında Kıbrıs Türk halkına tezgah hazırlanmaktadır. 

“Nüfus ve toprak yapısını 1870’lerden almak lazımdır”

Vakıf arazileri üzerinde de büyük oyunlar oynanmıştır. Ada topraklarının dağlar hariç yüzde 14’ü vakıf arazisi olduğu halde bugün toprak konusunu tartışıyoruz. Nüfusu ve toprak yapısını, 1870’lerden alıp bugünlere gelmek lazımdır. O günden bugüne tartışmak lazımdır. Kıbrıs Türkünün elinden nasıl alındığı, Kıbrıs Türkünün nasıl göçe zorlandığı unutulmamalıdır. Benim vatandaşlık konusundaki görüşüm ise hak eden herkese vatandaşlık verilmesidir.”